Drugsonderzoek: politie valt elf panden binnen

ASSEN - De politie heeft vanochtend twee mannen van 44 en 46 jaar uit Assen aangehouden in verband met een langlopend drugsonderzoek. De mannen worden verdacht van fraude, drugshandel en witwassen.
"Met witwassen bedoelen we dat crimineel geld wordt ingebracht in de legale wereld, bijvoorbeeld door aankoop van panden of investering in bedrijven. Dat noemen we vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Dat vinden we zeer zorgelijk en daar treden we zeker tegen op," zegt Anko Lange, chef basisteam Noord-Drenthe.

Talloze locaties

De politie heeft op elf locaties huiszoekingen uitgevoerd, waaronder bij zes panden in Assen en twee panden in Roden. De politie vond daarbij softdrugs, dure auto's, drie vuurwapens en contact geld en nam de administratie, gegevensdragers en een woning in beslag.
In Assen viel de politie binnen bij een zonnestudio, een verhuurder van opslagboxen, een administratiekantoor en drie woningen. Bij de invallen in Roden gaat het om een administratiekantoor en een tattooshop. De eigenaar van de zonnestudio ontkent iets met de zaak te maken te hebben. De politie doet geen mededelingen over verdenking van witwassen van specifieke panden waar een inval is gedaan.
Behalve in Assen en Roden werden ook in Steenwijk, Amstelveen en Amsterdam huiszoekingen gedaan.

Militairen

De politie werd bij de doorzoekingen geassisteerd door een speciaal zoekteam van militairen. Dat beschikt over geavanceerde apparatuur waarmee verborgen ruimtes achter muren of onder vloeren opgespoord kunnen worden.

Eerder in beeld

De twee verdachten kwamen in 2016 en 2017 ook al in beeld, maar volgens de politie was er toen onvoldoende bewijs om ze te vervolgen. Nieuwe informatie leidde tot een vervolgonderzoek. Daaruit bleek dat de twee verdachten onverklaarbaar vermogen hadden.
De politie heeft in verband met het onderzoek in Assen verschillende auto's en een woning in beslag genomen. In deze werd een hoeveelheid contant geld gevonden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.