Video: de vijf Nederlandse TT-winnaars

MOTORSPORT - Sinds de Fédération Internationale de Motocyclisme in 1949 voor het eerst een wereldkampioenschap wegrace organiseerde waarin ook de TT Assen werd opgenomen, hebben vijf Nederlanders een thuiszege behaald.
Paul Lodewijkx (1968), Wil Hartog (1977), Jack Middelburg (1980), Egbert Streuer (1987 en 1991) en Hans Spaan (1989) staan voor eeuwig in de boeken als Nederlandse TT-winnaars op een WK wegrace.

Paul Lodewijkx

De eerste Nederlandse TT-zege is in 1968. Paul Lodewijkx wint tijdens de 38ste editie totaal onverwacht in de 50cc. De toenmalige wereldkampioen, Hans Georg Anscheidt uit Duitsland, kijkt in de laatste bocht over zijn rechterschouder en ziet daardoor niet dat Lodewijkx hem op dat moment links inhaalt. Het succes is compleet doordat de overwinning wordt behaald op een Nederlandse machine, de Jamathi.

Wil Hartog

Wil Hartog zorgt in 1977 voor de tweede Nederlandse zege in Assen. De start was een specialisme van Hartog en dat komt in die TT goed van pas. Hartog is die hele week al ziek en heeft, mede daardoor, een startplek op de derde rij. Ook op de racedag is de Noord-Hollander bepaald niet fit. Maar door een perfecte start, waarbij Hartog al na honderd meter op de eerste plek ligt, verdwijnt het zieke gevoel snel. Op de natte baan in Assen pakt Hartog al snel een ruime voorsprong. Na een spannend gevecht met de Fransman Estrosi en Barry Sheene houdt Hartog knap stand. Met zes seconden voorsprong wint voor het eerst een Nederlander in de koningsklasse, de 500cc.

Jack Middelburg

Drie jaar later is het de beurt aan Jack Middelburg, eveneens in de 500cc. Middelburg mag in die TT van 1980 vanaf poleposition vertrekken, maar komt bij de start nauwelijks van zijn plek. De vele pennen en schroeven in zijn benen, als gevolg van een operatie na weer een valpartij, belemmeren hem bij de zogeheten push-start. Middelburg verliest dan ook al snel zo'n twintig plaatsen. Maar op de halfnatte baan in Assen haalt hij na drie ronden het complete veld in en blijkt hij daarna ongenaakbaar.

Egbert Streuer en Bernard Schnieders

Misschien wel de bijzonderste Nederlandse overwinning is die van het Drentse zijspanduo Egbert Streuer en Bernard Schnieders in 1987. Het duo wordt wereldkampioen in 1984, 1985 en 1986, maar in die jaren lukt het steeds niet om de TT van Assen te winnen. Een zege in Assen wordt in 1987 een belangrijker doel dan het behalen van de wereldtitel. Het lukt in dat jaar, op een kletsnatte baan. In een weinig spannende race blijft het Drentse duo de latere wereldkampioenen Webster/Hewitt liefst 24 seconden voor.

Egbert Streuer en Peter Brown

In 1991 flikt Streuer het opnieuw, dit keer met zijn Engelse bakkenist Peter Brown. Na een moeizame start wordt de één na de ander voorbij gereden. Aan het einde van de voorlaatste ronde klampt Streuer aan bij leider Rolf Biland, om er bij het uitremmen meteen als een bliksemschicht voorbij te schieten. Als de Drent de laatste alles-of-niets poging van Biland heeft afgeslagen en als eerste de finish passeert, ziet de pitstraat binnen een minuut zwart van de mensen. Streuer ziet wijselijk af van het rijden van de uitloopronde en parkeert zijn machine aan het eind van de pitstraat. Het duo wordt op de schouders van het publiek naar het podium gedragen.

Hans Spaan

Het publiek in Assen juicht voor het laatst in 1989 een Nederlander naar een overwinning. Op zijn Honda wint Hans Spaan dat jaar met slechts enkele meters voorsprong in de 125cc, na een nek-aan-nekrace met de Spanjaard Àlex Crivillé. De winst in de TT betekent de tweede overwinning van Spaan in de 125cc-klasse, na dat jaar ook al op de Salzburgring gewonnen te hebben. De Grand Prix na de TT van Assen, de GP van België op het circuit van Spa Francorchamps, is ook voor Spaan en op Donington Park in Engeland is de Nederlander opnieuw de gehele concurrentie de baas. Spaan wordt dat jaar echter tweede in de stand achter zijn grootste rivaal Crivillé.

Podium

Na het succes van Spaan zijn er nog twee podiumplaatsen voor Nederlanders. Wilco Zeelenberg wordt derde in de 250cc in 1994 en in datzelfde jaar eindigt Loek Bodelier eveneens op de laagste trede van het podium in de 125cc.
is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl