Tynaarlo houdt ruim miljoen euro over

ZUIDLAREN - Tynaarlo houdt 1,2 miljoen euro over van vorig jaar. Er werd meer uitgegeven voor hulp aan onder meer jongeren, arbeidsgehandicapten en voor ouderenzorg. Maar de gemeente hield toch geld over, omdat er veel grond werd verkocht voor de bouw.
Onder andere de verkoop van woningbouwkavels in Ter Borch en Groote Veen lopen goed. Daarnaast is het bedrijventerrein de Oude Tolweg inmiddels uitverkocht. Verder heeft de gemeente minder uitgegeven aan wegenonderhoud en kwam er meer geld vanuit Den Haag.


De extra kosten die de gemeente heeft  gemaakt voor de jeugdzorg waren wel een tegenvaller. Tynaarlo besteedde er zo'n 1,6 miljoen euro extra aan. De gemeente krijgt er minder geld voor van het Rijk, terwijl het aantal cliënten en de kosten per cliënt zijn gestegen. 

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor dit soort sociale wetten en regelingen. Eerder deed het Rijk dat. 

Perspectievennota
De gemeente presenteerde vandaag geen perspectievennota, zoals gebruikelijk is voor de zomervakantie. Daarin wordt het collegeprogramma verder uitgewerkt en worden de financiële kaders voor de komende jaren aangegeven. 

Oorzaak is de vertraging bij het vaststellen van het beleid dat de coalitie de komende vier jaar wil voeren. De collegepartijen willen ook de oppositie erbij betrekken, maar die partijen hebben nog veel vragen over wat er precies afgesproken kan worden en waarom. 

Net als vier jaar geleden komt de perspectievennota daarom na het zomerreces.
Meer over dit onderwerp:
gemeente Tynaarlo sociaal domein
Deel dit artikel: