Tynaarlo houdt ruim miljoen euro over

Vooral de verkoop van grond bracht de gemeente Tynaarlo veel geld op. (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
Vooral de verkoop van grond bracht de gemeente Tynaarlo veel geld op. (Rechten: Marjolein Knol / RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - Tynaarlo houdt 1,2 miljoen euro over van vorig jaar. Er werd meer uitgegeven voor hulp aan onder meer jongeren, arbeidsgehandicapten en voor ouderenzorg. Maar de gemeente hield toch geld over, omdat er veel grond werd verkocht voor de bouw.
Onder andere de verkoop van woningbouwkavels in Ter Borch en Groote Veen lopen goed. Daarnaast is het bedrijventerrein de Oude Tolweg inmiddels uitverkocht. Verder heeft de gemeente minder uitgegeven aan wegenonderhoud en kwam er meer geld vanuit Den Haag.

Lees meer: Tynaarlo strooit nu met extraatjes: na 2017 dreigen tekorten

De extra kosten die de gemeente heeft gemaakt voor de jeugdzorg waren wel een tegenvaller. Tynaarlo besteedde er zo'n 1,6 miljoen euro extra aan. De gemeente krijgt er minder geld voor van het Rijk, terwijl het aantal cliënten en de kosten per cliënt zijn gestegen.
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor dit soort sociale wetten en regelingen. Eerder deed het Rijk dat.

Perspectievennota

De gemeente presenteerde vandaag geen perspectievennota, zoals gebruikelijk is voor de zomervakantie. Daarin wordt het collegeprogramma verder uitgewerkt en worden de financiële kaders voor de komende jaren aangegeven.
Oorzaak is de vertraging bij het vaststellen van het beleid dat de coalitie de komende vier jaar wil voeren. De collegepartijen willen ook de oppositie erbij betrekken, maar die partijen hebben nog veel vragen over wat er precies afgesproken kan worden en waarom.
Net als vier jaar geleden komt de perspectievennota daarom na het zomerreces.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.