Havezate Mensinge hoopt op Drentse Anjer Prijs

Havezate Mensinge Roden
Havezate Mensinge Roden © RTV Drenthe / Marjolein Lauret
Museum Havezate Mensinge hoopt de Drentse Anjer Prijs 2021 in de wacht te slepen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds nomineerde het Roner museum samen met Loods13 uit Emmen en Musicalgroep Kick uit Tynaarlo. Mara Bosboom ziet de nominatie als een beloning voor de vrijwilligers, die er alles aan doen om het museum constant onder de aandacht te brengen.
De drie finalisten lieten 25 andere culturele organisaties achter zich. Nu wordt van hen verwacht aan te geven wat ze met het prijzengeld van 5.000 euro willen doen. De jury maakt dan eind juni een winnaar bekend.

Steeds professioneler

Museumdirecteur Mara Bosboom is maar wat blij met de finaleplaats voor haar museum. "Onze uitgesproken ambitie om dé havezate van Drenthe te zijn en het verhaal van alle havezaten zo uitgebreid mogelijk te vertellen, heeft de jury doen besluiten om ons een plek in de finale te gunnen."
"We zijn al een tijdje bezig om een centraal museum te zijn voor havezaten", vervolgt de directeur. "Corona heeft ons niet tegengehouden om ons door te ontwikkelen. De museumstatus die we eerder verwierven gaf aan dat we op de goede weg zijn om een steeds professioneler museum te worden."

Erfgoedgemeente

Een expositie over de Haagse School, een samenwerking met de RUG voor de restauratie van een tuinboek van Johan van Ewsum en een integraal groenplan in samenwerking met de gemeente Noordenveld en Landschapsbeheer Drenthe: zomaar drie grote projecten waar men zich bij Mensinge mee bezighoudt. "Samen met de vrijwilligers gaan wij hier stug mee door", jubelt Bosboom.
Volgens haar zou het binnenhalen van de Drentse Anjer Prijs passen bij 'erfgoedgemeente Noordenveld'. In september 2020 haalde Noordenveld de BNG Erfgoedprijs binnen. "Deze prijs sluit daar mooi op aan", vindt Bosboom.

Heropening

De positieve ontwikkelingen rondom Mensinge stemmen tot vreugde. "We hebben veel aan onze vrijwilligers te danken", zegt Bosboom. "Hun inzet voor Mensinge is gigantisch."
Hoewel Bosboom zegt de prijs graag binnen te slepen, zou de mooiste beloning voor het harde werk een heropening van het museum zijn. De directeur is in ieder geval positief: "Ik ga van 1 juni uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl