Anja helpt Hoogeveense bijstandsgezinnen: 'Ze lopen duizend euro per jaar mis'

Anja Engels
Anja helpt Hoogeveense gezinnen in de bijstand: 'Ze lopen duizend euro per jaar mis' © RTV Drenthe / Marcus Siebes
De garagebox is nog geen tien vierkante meter groot en tot de nok toe gevuld met kinderspullen: van babywagens tot aan bordspellen. Elke zaterdagochtend staat Anja Engels klaar om deze spullen uit te delen aan arme gezinnen.
Haar stichting heet 'De Reddende Engel'. "Misschien ben ik wel een beetje een held", zegt Engels verlegen. "Maar ik doe het voor de kinderen. Ik vind dat die een onbezorgde jeugd moeten hebben en zonder zorgen op moeten groeien."
Ze ziet de rijen op zaterdag steeds langer worden. Want de situatie voor minima in Hoogeveen wordt er niet beter op. Hoogeveen moet miljoenen euro's bezuinigen, maar gezinnen met weinig inkomen voelen de de klappen het hardst. Engels somt op waar de gemeente al op heeft gekort: "Individuele inkomenstoeslagen, het kindpakket, het activiteitenfonds, noem maar op."

Aan de lippen

Vanavond neemt de Hoogeveense raad een beslissing over opnieuw een zwaar bezuinigingspakket van ruim een miljoen euro. Daarbij zit ook honderdduizend euro die wordt gekort op bijzondere toeslagen. Gezinnen met weinig inkomen kunnen hier aanspraak op maken. "In een paar jaar is een alleenstaande ouder duizend euro kwijtgeraakt per jaar. Geld dat ze hard kunnen gebruiken voor de opvoeding van hun kinderen", legt Engels uit.
Het water staat dus aan de lippen, en sijpelt er zelfs overheen. "Kinderen gaan ongezonder eten, kunnen niet meer meedoen met schoolreisjes en worden daardoor langzaam buitengesloten. Honderd euro per maand is veel geld", zegt Engels.
Verhaal gaat verder onder de video over Anja Engels:
'Reddende Engel' Anja helpt minima in Hoogeveen
Ook Engels zelf voelt de klappen van het bezuinigingsbeleid. "Ik leef ook van een uitkering. Officieel mag ik daardoor niet werken maar ik heb een bijbaantje in de schoonmaak. Ik wil mijn hand niet ophouden." Ondanks de bijverdiensten moet ook zij zo'n driehonderd euro per jaar missen.

Financiële stress

Engels krijgt bijval van de SP-fractie in Hoogeveen. Voorzitter Jutta van den Oord hoopt vanavond de raadsfracties op andere gedachten te brengen. "De financiële stress is altijd aanwezig bij deze gezinnen. Maar we hebben als gemeente een zorgplicht naar onze inwoners toe", vindt zij. Volgens Van den Oord moet de gemeente op de rem trappen. Ze ziet liever dat de spaarpot iets langzamer wordt gevuld dan nu vol gas bezuinigen. Al vreest ze dat ze de andere fracties niet zal meekrijgen.
Ook Engels heeft er weinig vertrouwen in. Dus zal ze ook komende zaterdag om half tien trouw voor de garagebox staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl