Protest bij vliegveld Eelde tegen groeiende luchtvaart

EELDE - Zo’n zestig demonstranten hebben vanmiddag bij Groningen Airport Eelde actie gevoerd tegen de groei van de luchtvaart. De actievoerders hielden borden omhoog met teksten als ‘bezint eer ge vliegt’ en ‘luchtvaart die zorgen baart’.
Het protest werd georganiseerd door Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) en Greenpeace. Volgens deze partijen leidt de uitzonderingspositie van de luchtvaart tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en extreem lage ticketprijzen.

Subsidie

De actievoerders werden toegesproken door voorzitter Jan Wittenberg van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE). Hij wijst de toehoorders op de vele belastingvoordelen voor de luchtvaartsector. "U betaalt allen accijns op uw benzine of uw biertje, waarschijnlijk ook btw. Ook op uw treinreis zit btw, maar de luchtvaartsector betaalt geen accijns op kerosine", zegt Wittenberg.
En hij gaat verder. "We staan hier voor een glanzende façade van een toeristenvliegveld. Voor vijftig euro vlieg je naar de zon. Er wordt niet bij verteld dat er op iedere ticket honderd euro subsidie zit", aldus Wittenberg

Ingeburgerd

Voorbijgangers en toeristen die net aankomen van een vlucht uit München trekken zich weinig aan van de actievoerders. Een oma met kleinkinderen gaat kijken naar het opstijgen van een oude Dakota, die een rondvlucht verzorgt. "Het is net zo ingeburgerd als onze auto’s. Ik denk dat we niet meer zonder kunnen", aldus de vrouw.
Ook in Amsterdam, Zwolle, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht werd gedemonstreerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.