Rechter: 'SRV-man niet schuldig aan dodelijk ongeval Benneveld'

Benneveld ongeluk
Hulpdiensten bij de plek van het dodelijk ongeval in Benneveld © Persbureau Meter
Een 52-jarige man uit Mantinge is door de rechter in Assen vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Benneveld. De man reed in november 2019 met zijn rijdende winkel op de Kortmaatsweg achteruit en raakte daarbij zijn laatste klant.
"Ik kan niet vaststellen dat u schuld heeft gehad aan dit ongeval. U heeft gedaan wat u kon doen", zei de rechter. De ondernemer vertelde dat hij die route al dertig jaar rijdt. "Ik kom daar iedere donderdag", zei hij geëmotioneerd.
De bewuste weg is doodlopend. Omdat hij niet kan draaien rijdt hij altijd achterwaarts langs de woningen. "De ingang van de wagen is dan ook aan de kant van de woningen, zodat de klanten niet om de wagen heen hoeven te lopen", vertelde de man.

Blauwe tas

Twee buurvrouwen kwamen tegelijkertijd in de wagen. Het slachtoffer was de laatste klant die met een volle tas de wagen uitstapte. "Ik ruimde toen het pinapparaat op en ben in de bestuurdersstoel gaan zitten", vertelde de man.
Hij keek naar de achteruitrijcamera en de spiegels en zag dat de weg vrij was. Met een slakkengang reed hij achteruit naar de volgende woning. "En ineens zag ik door de voorruit de blauwe boodschappentas liggen. Ik dacht nog: Blauwe tas? Blauwe tas? Wat is dit nu."

'Ik heb geschreeuwd en gerammeld'

De man sprong uit de wagen en zag bij de wielen een bloedspoor. Onder de wagen lag de laatste klant. Hij kroop naar haar toe, maar ze bewoog niet meer, vertelde de man. "Ik heb geschreeuwd en hard met de bel gerammeld. Niemand reageerde", zei hij.
Hij probeerde de hulpdiensten te bellen maar dit mislukte, de man was te veel in paniek. "Toen ben ik dwars door de bosjes gerend naar een woning en daar is gebeld", zei hij.

'Slechte film'

De SRV-man kroop voor de tweede keer onder zijn wagen, maar het slachtoffer reageerde niet. De vrouw overleed kort daarop. "Zo praat je met iemand en zo heb je haar onder de wagen. Dit is zo'n slechte film", zei de man.
De officier van justitie vond dat de man niet voldoende heeft opgelet tijdens het achteruitrijden. Hij eiste een werkstraf van 40 uur en een rijontzegging van twee maanden. Voor de nabestaanden eiste hij een schadevergoeding van 26.000 euro.
Door de vrijspraak wordt de schade nu niet op de SRV-man verhaald. De nabestaanden kunnen hiervoor naar de burgerlijke rechter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.