Lintjesregen in Drenthe: zwemtrainster en fietsfanaat geridderd

Jennie Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, samen met haar vriendin Jessica van Dijk
Jennie Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, samen met haar vriendin Jessica van Dijk © RTV Drenthe/Karin Mulder
ZWEMMEN - Hoofdtrainer van zwem- en poloclub Hoogeveen, Jennie Nijenhuis (64), is vanmorgen bij zwembad De Dolfijn door burgemeester Karel Loohuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nijenhuis is al vanaf 1990 trainster bij ZPC en heeft in coronatijd besloten dat ze volgend jaar gaat stoppen.
"Ik dacht altijd: van mij hoeft dat niet zo, een lintje. Maar nu ik er één heb gekregen, ben ik er toch heel blij mee", zegt Nijenhuis. "Als je de burgemeester op hoort noemen wat je allemaal hebt gedaan, is dat toch een heleboel."
Nijenhuis werd vanmorgen voor een interview met TV Drenthe Sport naar zwembad De Dolfijn gelokt. Daar stonden collega's, zwemmers, familie en vrienden voor haar klaar.

Carrière

Sinds 1990 is ze al trainster in Hoogeveen. Ze volgde trainingscursussen en werd vervolgens in 1995 hoofdtrainer bij ZPC. Onder haar leiding groeide het ledenaantal van de vereniging fors en kwamen er steeds meer zwemmers van buitenaf naar Hoogeveen.
De club zwemt in de eredivisie en behoort tot de top tien van Nederland. Verschillende zwemmers wonnen onder haar meerdere Nederlandse titels. En drie van haar zwemmers deden mee aan de Europese Kampioenschappen.
Achttien uur per week staat ze aan het bad voor zwemtrainingen. Ook regelt ze land- en krachttraining voor de club, schrijft ze zwemmers in voor wedstrijden en begeleidt ze daar. Daarnaast is ze ook nog official bij de KNZB en zit ze in een commissie die praat over de toekomst van ZPC. Ook gaat ze sinds 2010 met haar topzwemmers ieder jaar op trainingskamp op Tenerife.
Bekijk hieronder de video van de uitreiking:
Zwemtrainster Jennie Nijenhuis geridderd
In de gemeente Aa en Hunze is burgemeester Anno Wietze Hiemstra op pad geweest om een lintje uit te reiken. Hij was vanochtend aan de Nijslootsweg in Gieten om Harm Pepping te verrassen. Dat gebeurde bij de start van een ATB-route, want Pepping is een groot liefhebber van de wielersport en betrokken bij allerlei activiteiten.

Fietsfanaat

Zo bemoeit hij zich altijd met de Superprestige Veldrit in zijn dorp, met MTB- en racetoertochten en de Toerfietsclub Gieten. Daarnaast is de inwoner van Gieten vrijwilliger bij allerlei verenigingen, waaronder de ijsvereniging Gieten-Bonnen en de historische vereniging in het dorp. Bij evenementen is hij altijd van de partij.
Harm Pepping
Harm Pepping is een echte fietsfanaat © RTV Drenthe / Elly Smit

Nieuwe MTB-route

Harm Pepping stond in 2013 aan de wieg van de MTB-routes in de staatsbossen van Gieten en Gasselte. Hij wist onder meer subsidies los te weken voor het onderhoud van de routes, die konden worden aangelegd doordat het bedrijf Zeldenrust stopte met de zandwinning in het gebied. Pepping werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Pepping had geen idee wat hem te wachten stond toen hij vanochtend aankwam aan de Nijslootsweg en was enorm overrompeld. "Ik had hier niet op gerekend. Ik ben er beduusd van. Der komp zoveul op je of. Ik kan het niet in woorden oetdrukken", besloot hij in het Drents.
Bekijk hieronder hoe Harm Pepping werd verrast:
Harm Pepping krijgt een lintje

Meer lintjes

In alle twaalf gemeenten in Drenthe zijn de burgemeesters inmiddels druk bezig om mensen thuis of op een speciale locatie te verrassen met een lintje. Vanmiddag wordt bekend hoeveel Drenten in totaal een koninklijke onderscheiding hebben gekregen en vanavond vind je op onze website een overzicht van alle Drentse gedecoreerden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl