Hond Mannes onthuld op dierendag

Het grote kunstwerk Mannes is bijna klaar (Rechten: Doornekamp Woodspecials)
Het grote kunstwerk Mannes is bijna klaar (Rechten: Doornekamp Woodspecials)
ASSEN - Kunstwerk Mannes is bijna klaar. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de grote hond die bij het nieuwe station van Assen moet komen. Het kunstwerk wordt op dierendag, 4 oktober, onthuld.
Mannes is een kunstwerk van Maurice Nio en Q.S. Serafijn uit Rotterdam. Ze zijn erg blij met hoe de hond eruit ziet. "Hij is atletisch, heeft een goede kop en een mooie roodbruine kleur. Ik ben heel erg tevreden", zegt Serafijn.
Zo wordt Mannes gebouwd

Dampen

De hond is meer dan alleen een beeld. Als het druk is op het station of als er kinderen tegen Mannes gaan praten, gaat hij dampen. De vernevelingsinstallatie die dat moet gaan doen wordt op dit moment getest.

Discussie

In Assen is veel discussie geweest over Mannes. Het college van burgemeester en wethouders wilde van het kunstwerk af, omdat het vreesde voor te hoge onderhoudskosten. De hond zou verder beeldschermen krijgen, waarop beelden van elders in de stad te zien zouden zijn. Dit plan werd geschrapt, omdat het systeem te storingsgevoelig zou zijn.
Ook was het college bang dat er te weinig draagvlak onder de bevolking zou zijn voor het hondenkunstwerk. Verder dreigde er verwarring, omdat een architectenbureau dat betrokken is bij de veranderingen in de stationsomgeving 'De Zwarte Hond' heet.
Lees meer: Omstreden hond Mannes komt toch bij het station in AssenUiteindelijk is de techniek in de hond versimpeld en heeft Mannes een ander kleurtje gekregen. Niet zwart, maar roodbruin.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.