Duizenden mensen worden vandaag verrast met lintje

lintjes
De laatste werkdag voor Koningsdag worden de lintjes uitgereikt © Novum RegioFoto/Michel van Bergen
Een paar duizend mensen zullen maandag worden verrast met een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen. Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd veel mensen tegelijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.
Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden. Vanwege het coronavirus worden ook lintjes thuis uitgereikt. Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen.
Ook in Drenthe wordt vandaag ongetwijfeld een aantal mensen koninklijk onderscheiden. Vanmiddag en vanavond lees je daarvan een overzicht op deze site.

Lid, ridder en officier

De meesten Nederlanders worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis.
In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer uitzonderlijke aard.
Vorig jaar kregen 3060 mensen een lintje, iets meer dan de 2881 in 2019. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag.