Westerveld wil uitbreiding project schoonmaak bermen

Uitbreiding project zwerfvuil opruimen (Rechten: RTV Drenthe)
Uitbreiding project zwerfvuil opruimen (Rechten: RTV Drenthe)
DIEVER - De gemeente Westerveld wil de proef waarbij verenigingen zwerfvuil oprapen uitbreiden. Sinds september vorig jaar houden tien verenigingen uit de gemeente, tegen een vergoeding, gezamenlijk negentig kilometer berm schoon.
Het gaat om een pilot waarbij ongeveer twintig procent van alle gemeentelijke bermen schoon gehouden wordt.

Uitbreiding

De verenigingen die meegedaan hebben, zijn tevreden met het resultaat en het opgehaalde geldbedrag. Ook wethouder Doeven is enthousiast over de pilot en wil komend jaar gebruiken om het project uit te breiden: “Ik zie dit als een win-win-project. De verenigingen krijgen op deze manier een mooie bijdrage voor de clubkas, terwijl de gemeente grote delen van de bermen zwerfafvalvrij heeft. Ik hoop dat we het project dit jaar nog grootser kunnen opzetten.”
Lees meer: Een jaar lang zwerfvuil oprapen voor 1500 euro
Vergoeding
Per drie kilometer wegberm wordt jaarlijks een vergoeding gegeven van vijfhonderd euro. Dit bedrag moet besteed worden aan het verduurzamen van de vereniging, bijvoorbeeld door onderhoud van het gebouw of aanschaf van materialen. Alle verenigingen hebben er tijdens de start van de pilot voor gekozen om het maximum van negen kilometer schoon te houden. De verenigingen krijgen jaarlijks dus vijftienhonderd euro voor het verrichte werk.

Scheiden

Het afval wordt gescheiden en daarna opgehaald door de gemeente. Sinds september hebben de tien verenigingen samen meer dan duizend kilogram afval uit de bermen gehaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl