FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer

FNV kwam er niet uit met de bonden (Rechten: Phil Nijhuis/ANP)
FNV kwam er niet uit met de bonden (Rechten: Phil Nijhuis/ANP)
ASSEN - De FNV schaart zich achter de staking van het landelijk streekvervoer morgen. Dat is gisteravond besloten nadat de bond overleg had gehad met de leden. Eerder had vakbond CNV zijn leden al opgeroepen woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen.
De werkgevers zeggen 'furieus' te zijn over het besluit van de bonden.

Onbepaalde tijd

De bond laat weten dat ze er met de werkgevers in het streekvervoer niet uit is gekomen. "Na overleg met de leden is tot verdere acties besloten. Dit betekent dat de eerder aangekondigde stakingen in het streekvervoer vanaf woensdag doorgaan, voor onbepaalde tijd", zo meldt de bond.
FNV Streekvervoer en de chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.
"De werkdruk in het streekvervoer is de laatste jaren gierend uit de hand gelopen", zegtPaula Verhoef, onderhandelaar van FNV Streekvervoer. "We hadden gehoopt eruit te komen, er zijn zelfs bemiddelaars ingezet. Ondanks die handreiking van onze kant zijn werkgevers totaal onredelijk en willen ze niets afspreken."

TT Assen

Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), zegt zich de afgelopen dagen enorm ingespannen te hebben om de bonden verder tegemoet te komen. "We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen. Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen, in een week van hertentamens en grote evenementen zoals de TT in Assen."
De bond zegt niet voor zijn lol te staken en 'al helemaal niet om de reizigers dwars te zitten'. Verhoef: "De nood is hoog en staken is helaas het enige middel."

Oplopende spanningen

De spanningen tussen de werkgevers en vakbonden lopen steeds hoger op. Zo zijn de werkgevers verbolgen over een intern bericht dat één van de vakbondsbestuurders naar een collega heeft gestuurd over het uitstellen van de staking.
In dit bericht, dat RTV Drenthe heeft ingezien, staat: "Als we tegen de pers zeggen dat we die twee dagen nodig hebben om een allerlaatste kans te benutten om een staking te voorkomen, scoren we weer een extra puntje bij het publiek, omdat we alles hebben gedaan om een staking te voorkomen. Ik denk dat we er zo het beste uit komen. Al verdient het allemaal geen schoonheidsprijs."
In een reactie ontkent Pieter Beuzenberg van vakbond FNV dat het uitstellen van de staking te maken heeft met het krijgen van meer publiciteit. "De reden van het uitstel is dat we meer tijd nodig hadden om als bestuur een oordeel te vormen over het staken voor onbepaalde tijd. Niet meer en niet minder."
De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.