Akka's Ganzenparadijs redt besmeurde zwanen Rotterdamse haven

ROTTERDAM/DALEN - Medewerkers van Akka's Ganzenparadijs uit Dalen en de dierenambulance uit Emmen hebben gisteren bijna vijftig zwanen uit het water gered in de Rotterdamse haven.
In alle vroegte zijn Chögyal Trizin en zijn vrijwilligers gisteren vertrokken voor de reddingsactie en de hele dag hebben ze op het water zwanen gevangen.

Afgelopen zaterdag lekte zo'n tweehonderd ton stookolie in het water van de Rotterdamse haven, nadat een Noorse olietanker tegen een steiger was gevaren. Bij de milieuramp zijn meer dan duizend vogels besmeurd met olie. Het opruimen gaat waarschijnlijk weken duren.

Bikkelhard gewerkt
"Wij hoorden dat de dierenambulances het niet allemaal aankonden, dus we zijn met zes auto's en zestien vrijwilligers deze kant op gekomen. Die hebben allemaal bikkelhard gewerkt. Dat mag ook gezegd worden", zegt voorzitter Trizin van het Ganzenparadijs tegen RTV Rijnmond

Alle zwanen moesten vanaf het water gevangen worden. Trizin: "We hebben ze allemaal los gevangen. Ze zaten op een steile, gladde kant. Met vier boten hebben we er 47 binnen kunnen halen."  

Zwanen naar Den Haag
Voor deze groep zwanen is er plek bij vogelopvang De Wulp in Den Haag. In de Haagse vogelopvang worden de zwanen eerst gestabiliseerd. Daarna kunnen ze gewassen worden.

"Er zijn de afgelopen dagen al honderden vogels gevangen. Dan raken de opvangcentra in de buurt vol. Toen zei de Haagse vogelopvang dat we ze daarheen konden brengen", zegt Trizin.

Wel heeft de groep een aantal jonge eendenkuikens meegenomen naar Dalen, om de vogelopvang in Den Haag te ontlasten. Er zitten nog altijd zevenhonderd besmeurde zwanen op het water. Vandaag gaan de vrijwilligers van het Ganzenparadijs weer terug om meer zwanen te vangen en te redden.