No Surrender-baas Henk Kuipers komt niet vrij

Henk Kuipers en zijn advocaat (tekening: Annet Zuurveen)
Henk Kuipers en zijn advocaat (tekening: Annet Zuurveen)
EMMEN/GRONINGEN - De 53-jarige No Surrender-voorman Henk Kuipers uit Emmen blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist.
Kuipers wordt verdacht van ernstige feiten waarop een celstraf van minimaal twaalf jaar staat. Bovendien is volgens de rechter de kans op herhaling aanwezig. Kuipers zit vast op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en afpersing.

En de andere kopstukken?

Twee andere No Surrender-kopstukken Rico R. (41) uit Hulst en Theo ten V. (54) uit Klazienaveen, komen eveneens om dezelfde redenen niet vrij. Hun strafzaken en die van Kuipers worden waarschijnlijk volgend jaar inhoudelijk behandeld.
Klaas Otto (50), de oprichter van de club en geen No Surrender lid meer, kwam in april vrij na anderhalf jaar voorlopige hechtenis. De behandeling van zijn strafzaak staat deze zomer gepland.

Honderd getuigen horen

Kuipers wil in zijn zaak bijna honderd getuigen horen, waaronder wethouder Bouke Arends en oud-burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen. Die kunnen volgens de voorman verklaren dat de verstandhouding tussen de motorclub en de gemeente jarenlang goed is geweest. Begin 2017 werd het clubhuis gesloten, omdat het een broeinest zou zijn van drugshandel en geweld. Arends was toen loco-burgemeester van de gemeente Emmen.
Over alle ingediende onderzoekswensen neemt de rechtbank op 10 juli een besluit. Roy van der Wal, de advocaat van Kuipers, zei teleurgesteld te zijn over de beslissing van de rechtbank van vandaag. "Ik ga in beroep", zo liet hij weten.

Lees meer: 'Oud-burgemeester Emmen moet getuigen in No Surrender-zaak'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl