Loopt er weer een wolf in Drenthe? Lam doodgebeten op de VAM-berg

Dood lam
Doodde een wolf dit lam op de VAM-berg? © Paula Laning
Loopt er opnieuw een wolf in Drenthe? Die vraag doemt op nu er afgelopen weekend een lam is doodgebeten op de VAM-berg bij Wijster. Op foto's is het roofdier te zien. DNA-onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad om een wolf gaat.
Paula Laning kwam tijdens haar rondje hardlopen op de VAM-berg zaterdagochtend oog in oog te staan met het roofdier. Ze twijfelt niet dat het om een wolf ging. Ze zag de wolf lopen met een lammetje in zijn bek, het dier ging op de loop toen ze dichterbij kwam. Het lammetje bleef dodelijk gewond achter.

Onderzoek

"Het klopt inderdaad dat wij zaterdag een melding hebben gekregen van een dood schaap", meldt Bij12. Die organisatie is namens de provincie verantwoordelijk voor het onderzoek naar en het afhandelen van wolvenschade. "Verder zijn er uit deze provincie geen meldingen binnengekomen afgelopen dagen."
Via DNA-onderzoek moet worden bevestigd of er inderdaad weer een wolf rondloopt in Drenthe. De laatste keer dat er een wolvenaanval is geregistreerd in Drenthe was eind juni vorig jaar, toen er in Grolloo drie schapen werden doodgebeten.

Wolvenplan

In september vorig jaar werd bekend dat een wolf zich definitief gevestigd had in Drenthe. Mannetjeswolf GW1261m verbleef toen zes maanden achter elkaar in Drenthe. In december bleek hij de Duitse grens overgestoken te zijn. Het zou kunnen dat het mannetje terug is. Voor schapenhouders maakt het overigens niet uit welke wolf er mogelijk rondloopt. "Het wolvenplan dat is opgesteld, blijft geldig. Ook als het hier om een andere wolf gaat", zegt Mijke Boedeltje van de Provincie Drenthe.
Wolf Wijster
Liep er een wolf in Wijster? © Paula Laning

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl