Teijin Aramid sluit cao-akkoord met De Unie, FNV geeft niet toe

staking teijin aramid
Bij Teijin Aramid wordt al dagen gestaakt © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
De directie van Teijin Aramid heeft een akkoord bereikt met in ieder geval één van de drie vakbonden. Dat blijkt uit een brief die de directeur van de afdeling personeel en organisatie stuurde naar vakbond FNV.
De kunstvezelfabriek in Emmen is al vijftien maanden lang in onderhandeling over een nieuwe cao. Gisteren is een formele akkoordverklaring van vakbond De Unie binnengekomen, zo valt te lezen in de brief: "We gaan alle cao-afspraken nu uitvoeren en staan op het punt de nieuwe cao vandaag te registreren bij het Ministerie van Sociale Zaken."
Ook staat er in dat er niet toegegeven gaat worden aan de eis van vakbond FNV, om het loon verder te verhogen. FNV wil er drie jaar op rij 5 procent bij, Teijin Aramid biedt in totaal 6,25 procent. Toch wil Teijin Aramid dat FNV zich aansluit bij de cao: "Bij voorkeur sluiten we een cao met alle drie betrokken vakbonden." In hoeverre betrokken vakbond CNV akkoord is met de nieuwe cao blijkt niet uit de brief.

'Wij mogen staken'

In een reactie laat FNV weten geen brood te zien in het aanbod van het mede ondertekenen van de cao. Janwillem Compaijen van de vakbond laat in een tegenreactie weten dat het De Unie vrij staat zich achter deze cao te scharen: "Daar staat tegenover dat het de leden van de FNV is toegestaan door te staken tot er een akkoord ligt waar zij mee kunnen instemmen."
De reactie van de vakbondsman vervolgt: "De leden van de FNV zijn met andere woorden niet gebonden aan een cao die afgesloten is met de Unie. Zoals u weet hebben de FNV leden uw eindbod afgewezen en hebben zij u een ultimatum gesteld. Er kan dus geen sprake zijn van het komen tot een cao-akkoord zonder dat er een verbetering is van uw eindbod."

Niet in overleg

Compaijen lijkt niet te spreken over het verzoek tot medeondertekening van de fabriek: "Uw reacties tot nu toe gaan op geen enkele manier over het inhoudelijk tegemoet komen aan de gestelde eisen. Uw reactie biedt daarom onvoldoende aanknopingspunten om zelfs maar in overleg met u te gaan, laat staan dat wij een cao gebaseerd op uw eindbod kunnen tekenen."
De FNV laat verder weten dat de acties door zullen gaan zolang Teijin Aramid niet ingaat op de eisen van de vakbond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl