De markt in Assen is weer compleet

Warenmarkt Assen
De markt in Assen gaat er weer 'normaler' uitzien © RTV Drenthe / Margriet Benak
De markt in Assen ziet er vanaf vandaag weer anders uit - of eigenlijk: ziet er weer normaler uit. Want door de versoepeling van de coronamaatregelen mogen ook de marktkooplui die geen eten verkopen hun stand weer opbouwen.
In de vroegte van de woensdagochtend worden de stands nog opgebouwd, om vanaf tien uur weer mensen te begroeten. Natuurlijk was de markt er al die tijd nog, maar alleen met 'essentiële zaken': eten en drinken, simpel samengevat. En er heerst meteen goede stemming.

Vijf maanden weg

"Vijf maanden hebben we hier niet mogen staan", zegt een van de kooplieden tussen het opbouwen door. "Ik ben blij dat ik er weer mag staan. Gewoon, dat ik wat te doen heb. Natuurlijk heb ik het enorm gemist, ik ben blij dat we weer mensen zien."
Hij is de crisis tot nu toe tenminste nog doorgekomen. "Ik heb het wel gered. Mijn vrouw werkt en verdient ook geld, daardoor konden we overleven."
"Ze zijn echt opgelucht en blij dat het weer compleet is", ziet de Asser wethouder Mirjam Pauwels. Het verschil zal komende zaterdag nog duidelijker zijn. Dan zijn er meer non-food-kramen dan op de woensdagse markt. "Een derde van de markt is dan non-food. Dat gaat "natuurlijk van telefoonhoesjes tot schoenen en kleding."

Ook winkels 'iets opener'

Niet alleen op de markt verandert de aanblik vandaag. Ook de winkels mogen weer klanten binnenlaten zonder afspraak. "Er zijn heel veel opgeluchte winkeliers", weet Pauwels. En de gemeente probeert ze nog een beetje te steunen. "We hebben als Assen een actie met parkeertickets gehad: mensen die iets bij de winkels hadden besteld en dat gingen ophalen mochten een half uur gratis parkeren. Daar gaan we niet direct mee stoppen, maar die actie houdt binnenkort wel op."
Voor de horeca is Assen begonnen met een steunactie. "De horeca is natuurlijk echt heel zwaar getroffen", leerde Pauwels van gesprekken met ondernemers. Daarom is er 500 euro beschikbaar per onderneming. "De aanschaf van spatschermen, sanitizers om handen te ontsmetten, dat soort zaken kunnen de ondernemers bij de gemeente declareren."

Bewondering voor optimisme

De wethouder heeft bewondering voor de mentaliteit van veel ondernemers, die nu al een jaar worstelen met coronamaatregelen. "Wat ik altijd zo mooi vind is dat er altijd een ondernemersoptimisme is gebleven, al die tijd. Ze zijn heel snel overgeschakeld op andere manieren om geld te verdienen, zoals maaltijden afhalen en wegbrengen. Maar ook andere ondernemers laten ontzettend veel veerkracht zien."
Toch is het natuurlijk niet alleen maar een positief verhaal, dat weet Pauwels heus wel. "Sommigen hebben het wel echt heel zwaar. Ik ken een paar ondernemers die het niet gered hebben. En ik vrees dat de grote klap nog komt als alle steunmaatregelen van het rijk worden opgeheven. Alle spaarpotten zijn op, pensioenvoorzieningen zijn op. Dat maakt mensen wel kwetsbaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl