Drukte op Drentse terrassen en in boekhandels

Terras Emmen weer open
Het is druk op de terrassen in Emmen © Emmen24 Media
Vrolijke gezichten, vers getapte biertjes en tevreden horecaondernemers; dat zijn de ingrediënten voor de heropening van de horeca deze middag. In meerdere steden en dorpen in de provincie hebben zich woensdagochtend rijen horecagangers gevormd. Om klokslag 12 uur zijn de terrassen weer opengegaan.
De zon staat hoog aan de hemel boven de Vlindermarkt in Emmen. Horecaondernemers leggen samen met hun personeel de laatste hand aan de tafeltjes op de terrassen. "Eindelijk, ruim 28 weken moesten wij de deuren gesloten houden. Vorige keer waren het 11, toen was het redelijk te overzien", vertelt Robert van Café De Zwetser. Klokslag 12 uur stromen de terrassen bij elk café en restaurant direct vol, tot grote verbazing bij Robert. "We hadden drukte verwacht, maar dat er rijen worden gevormd is grappig om te zien."
"Opluchting, maar ook zeker een beetje spannend", benadrukt Ron Buurman van De Diner Club in Emmen. "Het is voor ons niet alleen een heropening, maar ook dé opening". De horeca mag met de nieuwe maatregelen van 12.00 tot 18.00 uur de terrassen openen. Volgens Buurman een stap in de goede richting. "Wij zien het als de eerste stap naar meer versoepelingen. Voor nu zijn we heel blij dat we in ieder geval weer open kunnen."
Een blik op de terrassen vertelt genoeg over de positieve stemming bij de horecaondernemers, maar ook zeker de stemming bij de terrasgangers. "Wat een heerlijke dag, ik ben blij dat wij vrij hebben gevraagd hiervoor", zeggen twee vrienden lachend tegen elkaar. De middag is nog jong, maar de borrels hebben de overhand op de tafels.
RTV Drenthe was live in Emmen om te kijken hoe deze heropening werd beleefd. Bekijk hieronder de compilatie:
Drukte op de terrassen in Emmen

Meer versoepelingen

Naast de terrassen gingen vandaag ook niet-essentiële winkels weer open voor mensen zonder afspraak. Of, zoals het schrijver Frank Westerman het omschrijft, niet meer click and collect maar kom en koop! Hij opende vanochtend om negen uur boekhandel Daan Nijman in het centrum van Roden. Met een grote schaar knipte hij het lint door dat eigenaresse Femke Liemburg had gespannen. "Dit is echt een feestelijke dag", vertelt ze enthousiast. "Na ruim vier maanden mogen mensen gewoon weer binnen komen vallen."
De afgelopen weken was de boekhandel wel geopend voor klanten op afspraak. "We merkten in de lockdown echt dat mensen heel doelbewust een boek kochten waar ze over hadden gehoord, op tv of in de krant. Maar we hebben hier natuurlijk planken vol boeken en verkopen ook andere artikelen. We moeten het ook echt hebben van mensen die binnenkomen en lekker rondstruinen." Dat beaamt schrijver Westerman. "Normaal als ik een nieuw boek uitbreng, ga ik langs de boekwinkels. Om boeken te signeren, met lezers te praten. Nu ging ik ook wel langs de winkels, maar ze waren dicht."
De boekhandel is weer open

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl