Klazienavener gaat door tegen gemeente: ‘Tot ik er bij neerval’

Raad van State
Boze Klazienavener strijdt bij Raad van State tegen gemeente Emmen © RTV Drenthe/Edwin van Stenis
Klazienavener Willy Bryan is woest op de gemeente Emmen en stapte woensdag opnieuw naar de Raad van State tegen het stadsbestuur. En dat blijft hij doen, net zo lang tot hij gelijk krijgt, zei hij woensdag tegen de rechter in Den Haag. "Ze hebben de pik, de pik, de pik op mij."
Bryan ligt met het gemeentebestuur overhoop vanaf 2010 toen de gemeente bestuursdwang uitoefende op zijn bedrijfsterrein aan de Dordsedijk in Klazienaveen. Er zou daar een hoop rommel en oud ijzer hebben gelegen wat niet mocht volgens het bestemmingsplan.

Schroothoop

"Hij zelf vindt het handel maar het kon niet door de beugel", zei een woordvoerder van de gemeente. "Het ging ook om overlast", aldus de gemeenteman. Volgens Bryan heeft de gemeente antieke landbouwmachines naar de schroothoop gebracht die tonnen waard waren. De gemeente heeft ook zomaar een loods afgebroken. "Een schuur van 20 bij 25 meter. Zo'n schuur kost een miljoen", zei de inwoner uit Klazienaveen. Daar wil hij een vergoeding voor.
"Ik wil geld van de gemeente, maar in plaats daarvan sturen ze een deurwaarder naar me toe." Die komt 71.000 euro opeisen, maar dat geld heeft Bryant niet. "Ze hebben overal beslag op gelegd, mijn AOW, mijn huis en zelfs op de grafrechten van mijn vrouw en mijzelf."

Flinke schuld

De gemeente stuurde Bryan aanvankelijk een torenhoge rekening van 176.000 euro voor de opruimkosten en wat daar mee samenhangt. Na tussenkomst van de rechtbank bleef daar een nog altijd gepeperde 71.000 euro van over. De Raad van State bevestigde deze uitspraak in oktober 2018, wat betekent dat hij 71.000 euro aan de gemeente moet overmaken.
Dat geld heeft hij niet, zei hij. Bryan wilde woensdag herziening van deze uitspraak want hij vindt dat er niets van klopt. De gemeente Emmen zou de man sociale en maatschappelijke hulp hebben aangeboden maar dat ontkent hij.
Uitspraak op het herzieningsverzoek volgt over enkele weken.

Opruimactie

Bekijk hier hoe de opruimactie in februari 2011 er uit zag:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl