Lintje voor echtpaar dat Museum Vosbergen oprichtte

210428_lintje
Rieteke Verel-Heuff en Dick Verel met een flinke bos bloemen © Yvonne Loermans
Dick Verel (82) en Rieteke Verel-Heuff (80) uit Eelde zijn vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Thijsen van de gemeente Tynaarlo.
Ze werden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding omdat het echtpaar precies twintig jaar geleden Museum Vosbergen in Eelde oprichtte en sindsdien bestuurde en beheerde. Het museum, waarin muziekinstrumenten centraal staan, wordt dit jaar overgedragen aan een nieuwe beheerder. Sinds de opening kwamen er ongeveer 60.000 bezoekers in het museum en de museumcollectie wordt inmiddels nationaal en internationaal gerespecteerd.
Verel leerde kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar om eenvoudige instrumenten te maken, zoals schuif- of natuurtrompetten, trommeltjes of schalmeien. Verel-Heuff zorgde op haar beurt onder andere voor de uitstraling van het museum, de koffiekamer, de museumwinkel en de galerie en was gastvrouw tijdens concerten, bruiloften en partijen die in het museum plaatsvonden.

Kerkje van Fransum

Het echtpaar ontvangt de onderscheiding ook mede voor haar werk voor het kerkje van Fransum in de Groningse gemeente Westerkwartier. Van 1971 tot 2017 beheerde het echtpaar die kerk, richtte de kerk in en stelde de kerk ter beschikking voor muzikale en andere culturele activiteiten. Daarvoor werd 'Vroedschap Fransum' opgericht, een gemeenschap van vrienden die hielp bij het onderhoud van de kerk, concerten en andere evenementen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl