IMG maakt nieuwe werkwijze bevingsschade later bekend

Bevingsschade Aardbeving Schade
Het IMG verwacht de nieuwe werkwijze met betrekking tot schadeafhandeling medio mei bekend te maken © ANP / Vincent Jannink
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) doet 'vergaande aanpassingen' in de manier waarop het omgaat met moeilijk verklaarbare verschillen in de schadeafhandeling. Maar omdat die aanpassingen ook financiële en juridische gevolgen voor het Rijk kunnen hebben, wil het IMG eerst in overleg met het ministerie. Het antwoord op de vraag 'hoe gaat het IMG om met schades en hoe worden die beoordeeld?', dat eind april zou komen, komt daarom naar verwachting medio mei.
Dat schrijft RTV Noord. Eind maart legde het schadeloket de afhandeling van ongeveer 1500 dossiers stil. Het IMG zag onverklaarbare verschillen in schaderapporten en twijfelde aan de beoordeling van onafhankelijke experts.

Nieuwe werkwijze

Daarnaast zat het IMG met nog een aantal ingewikkelde onderwerpen in de maag, zoals zettingsschade, schade aan mestkelders en schade door diepe bodemdaling. Voor dat laatste zijn ook nog eens 1400 dossiers stilgelegd.
Om problemen in één keer op te lossen, heeft het schadeloket besloten de werkwijze aan te passen.

Vergaande gevolgen

Hoe die nieuwe werkwijze eruit ziet, wil het IMG niet zeggen. Dat zou eigenlijk deze week bekend worden, maar de verwachting is nu dat de werkwijze pas medio mei bekend wordt. Voor die tijd wil het schadeloket eerst met demissionair minister Bas van 't Wout (VVD) van Economische Zaken om tafel.
Het besluit heeft namelijk vergaande gevolgen, waarmee het IMG de grenzen opzoekt van de wettelijke bevoegdheid, zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. "Omdat je die grenzen opzoekt, wil je wel dat er geen twijfel is over of het wel binnen de grenzen van onze bevoegdheid valt", zegt Schaafsma.

Minister krijgt de rekening

Hij benadrukt dat het IMG, dat onafhankelijk opereert, niet om goedkeuring van het ministerie vraagt. "Wij zijn van mening dat we binnen die grenzen blijven, anders hadden we dit niet gedaan. Maar de minister krijgt van ons wel een rekening die hij moet betalen, dus die moet zijn eigen inschatting kunnen maken."
Het IMG vraagt de minister om te bevestigen dat de aangepaste werkwijze op alle onderdelen past binnen de wettelijke bevoegdheden van het schadeloket. De minister wordt tegelijkertijd gevraagd "aan zijn kant voorbereidingen te treffen voor de juridische en financiële gevolgen die de aanpassingen voor het Rijk zullen hebben".
Tot slot wil het IMG graag uitgenodigd worden door de Tweede Kamer om uitleg te geven over de aangepaste werkwijze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl