RTV Drenthe komt na de zomer met podcast over Harry Muskee

Je zou dit jaar het Harry Muskee-jaar kunnen noemen. Vandaag zou Muskee namelijk 80 jaar zijn geworden en op 26 september is het alweer 10 jaar geleden dat de zanger en frontman van de legendarische bluesband Cuby + Blizzards overleed.
Het hele jaar zijn er verschillende initiatieven die daarmee samenhangen: zo heeft het C+B Museum in Grolloo een nieuwe expositie over Muskee, komt er een nieuwe televisiedocumentaire uit, worden er rotondes en straatjes naar hem vernoemd en wordt een theatervoorstelling aan zijn leven gewijd. Maar er komt nog meer.

Podcast van RTV Drenthe

RTV Drenthe zendt in september namelijk de podcast Harry uit: een serie over het leven van de blueslegende uit Assen. Journalist Roy van Gool interviewt daarvoor mensen die dicht bij Muskee stonden. Onder meer muzikanten Erwin Java, Daniël Lohues en Hans Waterman komen aan het woord, maar ook oud-C+B-manager Johan Derksen, fotograaf Rudy Leukfeldt en Radio Drenthe-presentator Albert Haar.
(Tekst gaat verder onder de foto)
c+b
Een optreden van Cuby + Blizzards in de jaren 60 © Archief Rudy Leukfeldt

Mooie verhalen, ook met de rafelrandjes

De podcast geeft een beeld van het leven van Harry Muskee. Wat maakte hem zo'n bijzondere zanger? Hoe ontwikkelde hij zich als muzikant? Was hij echt een einzelgänger die teruggetrokken in die boerderij in Grolloo leefde? En natuurlijk komt ook zijn soms moeilijke persoonlijkheid aan bod.
"Want die kant had Muskee ook zeker", vertelt podcastmaker Roy van Gool. "Volgens oud-Blizzard Hans Waterman ergerden de bandleden zich soms aan de 'Grollen uit Grolloo', zoals ze die nukken noemden. En voormalig manager Johan Derksen moest altijd van alles voor hem regelen, ook drugs."

Vriendschap

Uiteraard zijn er ook genoeg mooie verhalen, over vriendschappen die heel diep gingen. "Rudy Leukfeldt trok tientallen jaren met Muskee op. En niemand speelde zolang met hem samen in een band als Erwin Java. In de 25 jaar dat zij samen speelden, werden ze 'broers' voor elkaar. Ook tien jaar na Muskee's dood is het gemis er bij hen nog steeds."
Volgens Van Gool laat de serie goed zien wat de nalatenschap van Muskee is. "Tien jaar na zijn dood praten we namelijk nog steeds over hem en worden er nog altijd nieuwe initiatieven bedacht, zoals die theatervoorstelling en deze podcast."

Vanaf 5 september

De podcast Harry is vanaf 5 september wekelijks te horen in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen. Uiteraard kun je de podcastafleveringen ook vinden in je favoriete podcast-app.

Documentaire over Muskee vanavond te zien

Overigens zendt TV Drenthe vanavond een documentaire uit over Harry Muskee: De Legende. De documentaire is in 1985 gemaakt door Willem van der Linde. Hij volgt daarin zijn jeugdheld Muskee. De Legende is vanavond om 19.00 uur te zien op TV Drenthe en wordt om 21.00 uur en 23.00 uur herhaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.