Waar is de helm van Franco Uncini gebleven?

MOTORSPORT - Zaterdag 25 juni 1983. Het is een beetje bewolkt, maar wel droog. Perfect TT-weer dus. Assen wordt overspoeld door motorliefhebbers. En allemaal komen ze voor de koningsklasse van de races, de 500cc.
Alle ogen zijn gericht op Franco Uncini, de Italiaan die het jaar ervoor wereldkampioen werd. Zijn start is goed, maar al snel gaat het mis. Uncini valt in een bocht. Geen ernstige crash, maar wel eentje die eindigt in een drama.

De coureur wil namelijk van het wegdek kruipen, maar wordt vervolgens keihard geraakt door Wayne Gardner. Op z'n hoofd. De klap is zo hard dat de helm van z'n hoofd schiet en door de lucht vliegt. Uncini, de topfavoriet, ligt bewegingsloos op de grond. Wonder boven wonder overleeft de Italiaan de crash.

De crash van Franco Uncini tijdens de TT van Assen (beeld: NOS)

De zoektocht gaat verder

Dit verhaal is een vervolg op onze radioserie van vorig jaar, over de crash van Uncini. We gaan op zoek naar de helm. Want wat daarmee is gebeurd na de TT van 1983, is nog altijd een mysterie. Uncini vertelt vaak over het ongeluk, maar zegt nooit iets over die helm.

Vorig jaar kregen we de antwoorden niet, dit jaar proberen we het opnieuw.

Ging de helm mee in de ambulance?

Dick Hendriks is in dienst bij de reservepolitie. Hij krijgt na de crash Uncini's helm in z'n handen gedrukt. Waarom weet hij ook niet. "Waarom houdt de medische post die helm niet?" Wat Hendriks er daarna mee heeft gedaan, weet hij niet meer.

De eerste hulpverleners die na de crash aanwezig zijn, denken dat de helm is meegegaan met de ambulance. Jan de Vries, toen hoofd medische dienst op het circuit, weet het in ieder geval niet. We worden nog niet veel wijzer. Misschien heeft Reint Hofkamp het antwoord? Hij is in 1983 chauffeur van de ambulance die Uncini naar het ziekenhuis bracht. In tegenstelling tot wat de hulpverleners denken, is de helm niet meegegaan met de ambulance, zegt hij.

Dolf Wijkamp werkt dat jaar voor de technische dienst, die toen nog door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging werd verzorgd. Hij kan ons meer vertellen. "De helm is naar ons technostation gebracht", herinnert hij zich. "Daar is-ie blijven liggen. De helm was natuurlijk behoorlijk beschadigd. 's Avonds is de helm door de wedstrijdleider weer aan de manager, of wie dan ook, van Uncini teruggegeven. Dat is eigenlijk alles wat ik nog weet."

Reint Hofkamp is in 1983 ambulancechauffeur (foto: Reint Hofkamp)

Franco Uncini heeft het antwoord

Dan blijft er nog maar één getuige over. Franco Uncini zelf. We bellen hem op. Stiekem hopen we dat hij vertelt dat de helm ergens bij hem thuis in een vitrinekast staat. En dat hij 'm wel mee wil nemen naar de TT van dit jaar. Zodat we de helm met eigen ogen kunnen bekijken.

Uncini heeft 'm nog even vastgehouden in het ziekenhuis, maar daarna wordt de helm opgestuurd voor onderzoek. Zo'n ding hoort namelijk niet van je hoofd af te schieten. De helm wordt opgestuurd naar zijn goede vriend Lander Nocchi, eigenaar van het helmenmerk Nolan. Na het onderzoek zegt Nocchi tegen Uncini dat hij de helm terugkrijgt als hij stopt met racen.

Geen denken aan. Uncini wil niet stoppen. Nog twee jaar rijdt hij mee in de koningsklasse, maar hij rijdt nooit meer zo goed als vroeger. In 1985 stopt hij. Zeven maanden later belt hij het bedrijf op en vraagt zijn oude helm terug. De beschadigde helm, die zijn leven redde. Maar het bedrijf is intussen overgenomen door iemand anders. Alle spullen zijn weggegooid. Inclusief Uncini's helm. "Yes, it is gone", zegt Uncini.

Zou er toch nog iemand zijn?

Maar zijn de spullen écht weggegooid? Het is bijna niet voor te stellen. Misschien is de helm wel voor een flink bedrag verkocht. Of heeft iemand van dat bedrijf de helm stiekem meegenomen en ligt-ie ergens in Italië op zolder. Maar misschien is de helm inderdaad bij het grofvuil terechtgekomen. Uncini kan er niet mee zitten.

Het mysterie van Uncini's helm lijkt daarmee te zijn ontrafeld. De helm is er niet meer. Tenzij we ineens een telefoontje krijgen van iemand in Italië die 'm 'toevallig' thuis heeft staan. Dan komt er een deel drie van dit verhaal.

Uncini komt nog steeds niet graag langs de plek van zijn ongeluk

Wil je de podcasts van vorig jaar terugluisteren? Dat kan. Met een telefoon of tablet van Apple kun je de verhalen hier vinden. Heb je Android? Dan kun je het bijvoorbeeld via Podbean luisteren. Of zoek in je favoriete podcast app op: Oerend harTT.

is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl