Winkels Aa en Hunze mogen voortaan ook op zondagmorgen open

Boodschappen
Boodschappen doen kan langer op zondag in de gemeente Aa en Hunze © Hollandse-Hoogte/ANP/Ramon van Flymen
Ondernemers in de gemeente Aa en Hunze mogen voortaan ook op zondagochtend en op feestdagen hun winkels openen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Aa en Hunze steunt het verruimen van de openingstijden.
Zonder ontheffing mochten winkeliers in Aa en Hunze op zondag hun winkels pas om 12.00 uur open doen, maar de meeste raadsleden vinden dat ondernemers meer vrijheid moeten krijgen. Het CDA (één zetel) en de fractievoorzitter van GroenLinks stemden als enigen tegen de verruiming.

Regie

Het college van burgemeester en wethouders heeft negentien ondernemers en verschillende ondernemers- en dorpsbelangenverenigingen gevraagd of winkeliers zelf zouden moeten kunnen bepalen of de winkels op zondagochtend open mogen.
Een meerderheid van de ondernemers en verenigingen liet weten zelf de regie te willen over het openen van de deuren. Zij zien onder meer dat klanten 's weekends hun boodschappen in buurgemeenten doen waar de winkels wél op zondagochtend open mochten en daardoor lopen de ondernemers in Aa en Hunze omzet mis.

Kleine ondernemers

Kritiek op de verruiming is er vooral van het CDA, dat tijdens de vorige raadsvergadering al aangaf te vrezen voor de gevolgen voor kleine ondernemers. Zij zouden zich verplicht voelen aan het werk te moeten als de grotere bedrijven de hele zondag open gaan.
CDA-fractievoorzitter Sonja Hilgenga herhaalt die zorgen vanavond nog eens, maar kan op weinig begrip rekenen van wethouder Bas Luinge (VVD). Hij benadrukt dat er geen openingsplicht komt en ziet niet in waarom kleine ondernemers die de zaak dicht houden er last van zullen ondervinden als grote bedrijven wel open gaan.

Werk en privé

Voorzitter Hans Rozenveld van de ondernemersvereniging van Gieten wil desgevraagd wel uitleggen waar de vrees van die kleine ondernemers vandaan komt. De Gieter vereniging stemde als enige ondernemersclub niet in met de winkeltijdenverruiming.
"De kleine ondernemers hebben het gevoel dat, als mensen op zondag voor een dichte deur staan en elders wél terecht kunnen, hun winkel op andere dagen bewust of onbewust ook links laten liggen. Aan de andere kant willen ze niet zeven dagen in de week werken", vertelt Rozenveld.
Volgens de ondernemer is het voor grotere bedrijven gemakkelijker om op zondag open te gaan, omdat je het personeel voor je kunt laten werken. "Niet alle kleine ondernemers hebben medewerkers en zij moeten er dus zelf staan."

Geen protest

Ondanks de zorgen gaan de kleine ondernemers uit Gieten volgens Rozenveld niet voor de winkeltijdenverruiming liggen en zullen zelf met oplossingen komen als er problemen ontstaan. "Het ligt gevoelig, want je wil niet als boosdoener afgespiegeld worden.
Echt bang zijn we niet voor de verruiming, maar een groep zal de druk om open te moeten wel gaan voelen", zegt Rozenveld. "Al kan in een democratie niet altijd iedereen tevreden zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl