CoronaMelder morgenmiddag weer in werking

CoronaMelder
Vanaf 17.00 uur morgenmiddag is de app weer actief © RTV Drenthe/Fred van Os
De CoronaMelder-app geeft gebruikers vanaf morgenmiddag 17.00 uur weer een melding als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge besloot woensdagavond de meldingen voor twee dagen uit te schakelen vanwege privacyproblemen bij Google.
De meldingen blijven nog iets langer uit omdat het ministerie van Volksgezondheid wil wachten tot de veilige updates van Google op Android-telefoons staan. Opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen alsnog worden verzonden.

Fout hersteld

Er zat een fout in het digitale raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers van de CoronaMelder. Google zei woensdagavond al een update klaar te hebben waar de fout is uitgehaald. Het ministerie gebruikte de afgelopen dagen om te controleren of de privacyvoorwaarden in de nieuwe update gewaarborgd zijn. Dat blijkt het geval, zeggen de onderzoekers van het ministerie en de onderzoeker die het lek aan het licht heeft gebracht.
"De benodigde update om het lek te dichten wordt in enkele dagen over alle Android-telefoons uitgerold", schrijft het ministerie op vanavond. Via de website coronamelder.nl kunnen mensen checken of de benodigde update op hun telefoon staat.
Bijna 5 miljoen Nederlanders hebben de CoronaMelder-app op hun telefoon. In totaal hebben 156.044 mensen een coronatest gedaan naar aanleiding van een melding op de app. Iets minder dan 10 procent van die testen was positief.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl