Nieuwe aangifte tegen Ruinerwold-vader vanwege zedendelict

Boerderij van gezin in Ruinerwold
Een aanklacht tegen vader Gerrit Jan van D. wordt onderzocht © RTV Drenthe / Fred van Os
Er is een nieuwe aangifte gedaan tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. Het gaat om 'seksueel grensoverschrijdend gedrag' tegen één van de jongere kinderen. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.
"De aangifte wordt op dit moment onderzocht", bevestigt een woordvoerster. "Zoals gebruikelijk in zedenzaken gaan we hier in dit stadium niet verder op in. Dit raakt de privacy van een gezin dat al volop in de schijnwerpers heeft gestaan", vervolgt ze. Waar het vermeende zedendelict zou zijn gepleegd, is niet bekendgemaakt.

Reactie advocaat Corinne Jeekel

Advocaat Corinne Jeekel, die de oudste vier kinderen bijstaat, bevestigt dat het om één van de jongere vijf kinderen gaat die aangifte heeft gedaan. Zij zijn na de vrijlating van Van D. weer bij hem gaan wonen in Ermelo. De jonge vrouw zou inmiddels niet meer bij haar vader wonen, melden bronnen. Daarover wil Jeekel niks kwijt.
Jeekel: "De oudste vier van de kinderen zijn ervan op de hoogte dat één van de jongeren aangifte heeft gedaan. Verder hebben zij niets toe te voegen aan de informatie die het Openbaar Ministerie heeft verstrekt." Of het om dezelfde vrouw gaat die onlangs de woning in Ermelo heeft verlaten, is niet duidelijk.

Eerdere rechtszaak gestopt

De rechtbank in Assen stopte begin maart de rechtszaak tegen Gerrit Jan van D., die verdacht werd van jarenlange vrijheidsberoving van al zijn negen kinderen en onder meer seksueel misbruik van twee van hen. Vanwege de gevolgen van een beroerte is Van D. (69) volgens de rechtbank niet in staat om terecht te staan. Hij kan niet praten en zou een proces niet kunnen begrijpen.
Het nieuwe onderzoek tegen hem loopt in Oost-Nederland, omdat hij na zijn voorarrest daar is gaan wonen. Een woordvoerster wil niet zeggen of Van D. ook opnieuw is opgepakt. Advocaat Robert Snorn, die Van D. bijstond tijdens de strafzaak in Assen weet naar eigen zeggen nog niks van de aangifte. "Maar het is ook niet per se gebruikelijk dat een advocaat meteen op de hoogte wordt gesteld", reageert hij.

Wereldnieuws

Van D. werd in oktober 2019 wereldnieuws nadat zoon Israel wegliep en in een café in Ruinerwold het bizarre verhaal van zijn familie vertelde. Hij woonde met zijn vader, vier jongere zusjes en een broertje - allemaal volwassen - in een afgelegen boerderij, waar vader Gerrit Jan van D. zijn eigen geloof predikte. Ze werden onderhouden met hulp van klusjesman Josef B., een vriend van Van D. uit Oostenrijk, die zichzelf ziet als discipel van de zelfbenoemd aartsvader Van D.
De politie haalde het gezin uit de boerderij en klusjesman B. en vader Van D. werden aangehouden. Van D. leefde al tien jaar met zijn kinderen in Ruinerwold en daarvoor onder meer in Meppel en Zwartsluis. Zijn jongste zes kinderen hield hij verborgen voor de buitenwereld. Zij waren nooit aangegeven bij de burgerlijke stand en nooit naar school geweest.
De oudste kinderen vertelden in de documentaire De kinderen van Ruinerwold van Jessica Villerius hoe hun vader hen regelmatig ernstig mishandelde en misbruikte. Zij waren in hun jeugd naar eigen zeggen altijd bang voor hem.

Vervolg rechtszaken tegen vader en klusjesman

Waar de strafzaak tegen Van D. is gestopt, loopt die tegen B. (60) nog wél. Zijn zaak gaat in september verder bij de rechtbank in Assen. Hij wordt ook verdacht van vrijheidsberoving van de kinderen in Ruinerwold en ook in de periode daarvoor. Hij zou Van D. hebben geholpen bij het verborgen houden van de kinderen.
De oudste vier kinderen, van wie drie het gezin al rond 2010 verlieten, slepen hun vader overigens alsnog voor de rechter. Zij zijn met hun advocaat Corinne Jeekel een civiele zaak gestart, om hem aansprakelijk te stellen voor wat hij heeft gedaan. Ze hopen op die manier officieel erkenning te krijgen voor de verschrikkingen die Van D. hen heeft aangedaan in hun jeugd.
Nieuwe aangifte tegen Ruinerwold-vader vanwege zedendelict

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl