Raad van State gaat vergunning zonnepark Fluitenberg opnieuw beoordelen

zonnepanelen
Het zonnepark nabij Fluitenberg moet 28 hectare groot worden © RTV Drenthe/Fred van Os
De Raad van State gaat opnieuw kijken naar de vergunning voor de aanleg van een zonnepark van 28 hectare midden in een agrarisch gebied aan de Gijsselterweg in Fluitenberg. Het zonnepark waar een haag omheen moet komen wordt aangevochten door agrariërs en omwonenden. Zij willen dat de 87.000 zonnepanelen aan de randen van het agrarisch gebied komen te staan waar ze minder opvallen.
De Raad van State verklaarde hun bezwaren tegen de vergunning die in september 2018 werd verleend aan ontwikkelaar Powerfield ongegrond. Maar de zaak wordt wel heropend omdat de gemeente Hoogeveen vorige maand - op 6 april - de vergunning heeft gewijzigd.

Bibob-wet

Dat gebeurde na een integriteitsbeoordeling volgens de wet Bibob. Die wet is bedoeld om te voorkomen dat met verleende vergunningen strafbare feiten worden gepleegd. De gemeente Hoogeveen vond in 2018 Bibob-voorschriften niet nodig, hoewel de tegenstanders daar wel op hadden aangedrongen. "We kennen het speculatief doorverkopen van grond en installaties door Powerfield wat tegen het criminele circuit aanzit", zei hun advocaat Bertil Westers op de Haagse rechtszitting op 28 januari.
De omwonenden voerden aan dat de gemeente daar onvoldoende integriteitsonderzoek naar heeft gedaan. Powerfield stelde dat de aandeelhouder op wie de integriteitsvraag betrekking heeft geen band meer heeft met het bedrijf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl