Stelling: 'Toegangstesten moeten gratis zijn en blijven'

Toegang Test
Het toegangstesten zou vanaf 1 juni mogelijk kunnen zijn © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over het 'wetsvoorstel testbewijzen' oftewel de invoering van toegangstesten voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, concertzalen en musea. De eerste maanden zou die toegangstest gratis zijn, maar 'op enig moment' zouden mensen hiervoor een eigen bijdrage moeten gaan betalen.
Demissionair minister Hugo de Jonge verwacht dat toegangstesten op termijn vooral nog voor evenementen nodig zijn waar veel mensen samenkomen. Voor andere gelegenheden is het mogelijk dan al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

Geen bijdrage

Een Kamermeerderheid stuurt erop aan om geen eigen bijdrage te heffen. Zo'n bijdrage zou een kwart zijn van de kostprijs van een toegangstest, vooralsnog ongeveer 7,50 euro. Maar omdat de prijs van de testen daalt, denkt De Jonge dat de eigen bijdrage dan ook daalt, bijvoorbeeld naar 5 euro.
Het toegangstesten zou vanaf juni in moeten gaan. Minister De Jonge denkt dat het Nederland ongeveer 500 tot 700 miljoen euro zal kosten.

Veel wijzigingsvoorstellen

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de tijdelijke wet, maar er zijn nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Daarover wordt dinsdag gestemd. De Eerste Kamer kan zich er dan op 18 mei over buigen, waarna nog zeker een week de tijd nodig is om de verdere wettelijke uitvoering te regelen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een debat met de Tweede Kamer.

Stelling

De stelling van vandaag luidt: 'Toegangstesten moeten gratis zijn en blijven'. Ben jij het hiermee eens of oneens? Stem in de poll:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl