RIVM: rubberkorrels kunstgrasveld zijn slecht voor milieu

DEN HAAG/ASSEN - Rubbergranulaat op kunstgrasvelden blijkt schadelijk voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek.
Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten. Ook in Drenthe zijn er veel sportclubs die gebruikmaken van kunstgras.

De korrels kwamen in opspraak na een onderzoek van Zembla. Het televisieprogramma besteedde aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen korrels die op de velden liggen. 


Onderzoekers melden dat die stoffen slecht zijn voor het ecosysteem, omdat ze de biodiversiteit aantasten. Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen, lopen geen gevaar, aldus het gezondheidsinstituut.


Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.

"Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem'', meldt het RIVM.

Lees ook: 
- ​Vijf vragen over kunstgras
- ​Advies RIVM: Speel niet met kunstgraskorrels en douche na het sporten
- ​Ondernemend: 'Kurk is alternatief voor rubber op kunstgrasvelden'
- ​Emmen wacht onderzoek naar kunstgraskorrels van RIVM af
- ​Ook Achilles 1894 en Alcides nemen maatregelen om kunstgras
- ​Definitief kurk in plaats van 'discussiekorrel' op kunstgrasvelden in Emmen
Deel dit artikel: