RIVM: rubberkorrels kunstgrasveld zijn slecht voor milieu

Onderzoek RIVM toont aan dat rubberkorrels kunstgrasveld slecht zijn voor milieu (Rechten: RTV Drenthe/Ronald Oostingh)
Onderzoek RIVM toont aan dat rubberkorrels kunstgrasveld slecht zijn voor milieu (Rechten: RTV Drenthe/Ronald Oostingh)
DEN HAAG/ASSEN - Rubbergranulaat op kunstgrasvelden blijkt schadelijk voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek.
Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten. Ook in Drenthe zijn er veel sportclubs die gebruikmaken van kunstgras.
De korrels kwamen in opspraak na een onderzoek van Zembla. Het televisieprogramma besteedde aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen korrels die op de velden liggen.

Lees meer: D66 Emmen wil 'definitief afscheid' van rubberkorrels op kunstgrasveld

Onderzoekers melden dat die stoffen slecht zijn voor het ecosysteem, omdat ze de biodiversiteit aantasten. Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen, lopen geen gevaar, aldus het gezondheidsinstituut.

Lees meer: Bandenbranche: kunstgrasophef onbegrijpelijk

Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.
"Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem'', meldt het RIVM.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.