Groningen Airport Eelde mag geen dieren laten afschieten

Vliegtuigen
Groningen Airport Eelde © Van Oost Media
Rondom Groningen Airport Eelde mogen niet langer tientallen diersoorten afgeschoten worden in het belang van de vliegveiligheid. Dat is het oordeel van de meervoudige kamer.
Dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life hadden een hierover een rechtszaak aangespannen tegen de provincie Drenthe. Begin vorig jaar gaf de provincie een vergunning voor het doden van 41 soorten vogels en 26 soorten zoogdieren als zij een gevaar zouden vormen voor het vliegverkeer, meldt RTV Noord. Het gaat onder andere om katten, vossen en aalschovers.

'Alles wat leeft krijgt de kogel'

Animal Rights en Fauna4Life stapten daarop naar de rechter. Volgens de organisaties worden er 'belachelijk veel dieren' afgeschoten en was het besluit van de provincie slecht onderbouwd. "Bijna alles wat leeft, krijgt op Groningen Airport Eelde de kogel. Zelfs op Schiphol worden niet zo veel diersoorten afgeschoten", zei Fauna4Life destijds. Volgens de dierenrechtenorganisaties werd voor dertig diersoorten geen onderbouwing gegeven en komen sommige soorten niet eens voor in het Noorden.
In juni 2020 gaf de voorzieningenrechter de dierenorganisaties gelijk: het besluit was inderdaad onvoldoende gemotiveerd. De provincie kreeg vier weken de tijd om het te herstellen. Op de nieuwe lijst werden twintig diersoorten verwijderd, maar voor vijftien diersoorten (waaronder de zomertortel en de zilverreiger) werd nog altijd geen onderbouwing gegeven.
Daarop stapten Animal Rights en Fauna4Life opnieuw naar de voorzieningenrechter. Omdat die de zaak te gecompliceerd vond, werd de zaak doorgeschoven naar de meervoudige kamer, waar drie rechters zich over de kwestie bogen.

'Onderbouwing onderbreekt'

Ook de meervoudige kamer vernietigt nu de - herziene - vergunning van de provincie Drenthe. De rechters stellen vast dat een ontheffing voor het vangen en doden van beschermde dieren onder voorwaarden is toegestaan. Dit moet dan wel gebeuren volgens een door de provincie goedgekeurd faunabeheerplan. Als er geen faunabeheerplan is of als een diersoort hierin niet wordt genoemd, dan ontbreekt volgens de rechters de onderbouwing.
De dierenorganisaties zeggen in een reactie 'heel blij' te zijn met de uitspraak. "Vliegvelden liggen gevoelig. Niemand wil dat er vliegtuigen neerstorten, wij ook niet. Ons belangrijkste punt is dat, als de provincie een opdracht tot afschot geeft, dit dan wel goed moet worden onderbouwd. Dat is hier niet gebeurd en dat is kwalijk", zegt campagneleider Jessica Smit van Animal Rights.
Volgens de dierenrechtenorganisaties verlenen provincies te makkelijk ontheffingen voor de afschot van dieren en hebben zij de taak om wilde, inheemse dieren te beschermen.

Naar Raad van State?

De provincie Drenthe en Groningen Airport Eelde kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land.
Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat Groningen Airport Eelde zich nog aan het beraden is op het vonnis.
Ook de provincie Drenthe beraadt zich nog op vervolgstappen, laat een woordvoerder weten. De provincie heeft 12 weken de tijd om een nieuwe zogeheten 'beslissing op bezwaar' te nemen, waarbij zij de uitspraak van de rechter zal betrekken.

Vliegverkeer kan doorgaan

Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van het rechterlijke besluit; volgens de provincie blijft de ontheffing voor het afschieten van dieren vooralsnog ongewijzigd van kracht.
Aan het eerdere bericht is een reactie van de provincie Drenthe toegevoegd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.