Weinig steun voor Henny van den Born als nieuwe wethouder Tynaarlo

Henny van den Born (CU) is vanavond beëdigd als nieuwe wethouder financiën van de gemeente Tynaarlo. Hij volgt daarmee partijgenoot Hans de Graaf op, die het wethouderschap inruilt voor een baan als senior financieel adviseur bij de gemeente Emmen.
Met twaalf stemmen wordt Henny van den Born beëdigd als parttime wethouder. Negen raadsleden stemmen tegen. Ook is één blanco stem uitgebracht en bleek één stem ongeldig. In een stemverklaring zeiden oppositiepartijen PvdA en de VVD dat ze het overbodig vinden dat De Graaf wordt opgevolgd, en daarom tegen stemmen. Voor hen heeft de gemeente Tynaarlo genoeg aan vier wethouders, die alle portefeuilles verdelen. Van den Born respecteert de mening van de tegenstemmers, maar is het niet met ze eens: "Anders stond ik hier niet".
De gepensioneerde Van den Born noemt het een uitdaging om te beginnen als wethouder in zijn gemeente. Onder het motto 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen' neemt hij de komende tien maanden plaats op de stoel van De Graaf. Alle opties werden afgewogen, toen bekend werd dat De Graaf vanwege een mooie nieuwe baan niet door zou gaan als wethouder, meent Van den Born. "Doorgaan met vier wethouders was een optie, maar dat had niet de voorkeur. Er ligt genoeg werk, dus wilden we met vijf wethouders door. Iemand van buiten halen om voor tien maanden wethouder te worden, was geen optie. Deze persoon moest zich dan nog inlezen in de dossiers."

Door met sober beleid

Kennis van de dossiers heeft Van den Born wel, na zeven jaar in de raad te hebben gezeten. Dat komt goed van pas, aangezien Tynaarlo een slinkende spaarpot heeft, waarvan de vertrokken wethouder in augustus zei dat het nog zo'n twee tot drie jaar meekon. Dat komt door oplopende kosten in onder meer de jeugdzorg, tegenover steeds minder grond die de gemeente kan verkopen. De gemeente heeft vorig jaar aangekondigd 1,8 miljoen euro te bezuinigen. Alleen op die manier krijgt de gemeente Tynaarlo het huishoudboekje weer op orde, zo was de teneur.
Veel van de beslissingen op financieel gebied zijn al gemaakt. Het eerste wat Van den Born op zijn bordje krijgt is de perspectievennota: een document waarin staat wat de gemeente gaat doen en hoeveel dat mag kosten. De kersverse wethouder is benieuwd hoe dat gaat, maar denkt niet dat het opstellen van dat document voor veel verrassingen zal zorgen. Wat hij al wel kan zeggen is dat hij door zal gaan met 'het geld efficiënt te gebruiken'.

Sport en vastgoed

Ook krijgt Van den Born gemeentelijk vastgoed en sport in zijn portefeuille. "Sport is eigenlijk een gespreid bedje", vertelt de nieuwe wethouder. Daarmee doelt hij op de al lopende vernieuwingen van sportlocaties en de dertig miljoen euro die daarmee is gemoeid. Wat betreft het vastgoed van de gemeente; daar valt nog wat te halen, meent de wethouder. Een aantal locaties in onder andere Eelde moet nog worden ingevuld. Daar zal hij zich de komende maanden over buigen. Van den Born wil naar de toekomst kijken, maar wil het volgende college niet voor de voeten lopen.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Wethouder Hans de Graaf (CU) Tynaarlo
Hans de Graaf (CU) is gestopt als wethouder © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

De Graaf blijft betrokken

De Graaf gaat weg omdat hij de nieuwe baan niet kon laten schieten, zo liet hij eerder weten. De politiek geeft geen garanties meende hij, en de gemeenteraadsverkiezingen staan al bijna voor de deur. Die zijn 16 maart volgend jaar. Burgemeester Marcel Thijsen heeft lovende woorden over De Graaf. Hij noemt hem een buitengewoon wethouder. "Hij lijkt altijd ontspannen, maar werkt keihard. Hij heeft humor en voelt zich bij alle partijen thuis. Maar dit ruilt hij in voor de onderkant van de eredivisie: Emmen."
"Het leuke van dit vak is om het met mensen te doen", meent De Graaf. "Dat heb ik door corona het afgelopen jaar gemist. Maar als je kijkt waar Tynaarlo staat: we hebben nieuwe schoolgebouwen, nieuwe sportaccommodaties. Er zijn veel mooie en goede dingen gebeurd. Ik ga het ontzettend missen."
Toch zijn ze in Tynaarlo niet helemaal af van de oud-wethouder. Hans de Graaf blijft betrokken als steunfractielid bij de ChristenUnie. Huidig steunfractielid Jan de Jonge volgt Henny van den Born op als raadslid. Ook hij is vanavond geïnstalleerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl