Eis: drie jaar cel voor agent die lekte in dossiers cocaïnewasserij Nijeveen

210511_nijeveen
Hulpdiensten in Nijeveen, waar de cocaïnewasserij in augustus vorig jaar werd opgerold © Persbureau Meter
Een politieman die informatie uit politiedossiers met criminelen deelde, moet drie jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Het lek werd ontdekt toen de politie meekeek in chats van criminelen. Dat bleek vandaag tijdens de strafzaak tegen de 33-jarige Patrick van der L., medewerker van het landelijke team Forensische Opsporing van de politie.
Na het kraken van de beveiligde berichtendienst EncroChat ontdekte de politie dat criminelen informatie over naar hun lopende opsporingsonderzoeken met elkaar deelden. Eén van hen was Oguz H., de hoofdverdachte rond de in augustus opgerolde cocaïnewasserij in Nijeveen.

Rondsnuffelen in dossiers

De brigadier uit Veenendaal was één van de mensen die in het dossier had rondgesnuffeld terwijl hij niet aan dat onderzoek werkte. Hij verstrekte onder meer gegevens over recente ontwikkelingen in het lopende onderzoek, zoals sporen die veiliggesteld waren, aangetroffen drugslabs en aangehouden verdachten, aldus het OM. Via EncroChat kwam die informatie bij H. terecht.
Vervolgens bleek dat Van der L. op grote schaal politie-informatie met criminelen deelde, zei de officier van justitie. Hij hapte toe toen de politie een zogeheten pseudokoop deed. Van der L. verstrekte informatie over een gevraagd kenteken. In totaal zou hij 204 kentekens opgevraagd hebben zonder dat dit met zijn werk te maken had.

'Ongeloofwaardig verhaal'

De suggestie dat de rechercheur het voor het geld deed, sloeg Van der L. in de wind. "Ik kreeg er nooit iets voor. Ik deed het uit angst voor de veiligheid van mijn kinderen", vertelde hij. Hij kreeg foto's van zijn kinderen toegestuurd en vreesde dat hen iets aangedaan zou worden. De officier van justitie vond dat verhaal volstrekt ongeloofwaardig.
Ook zette Van der L. een ondernemer in het Groningse Niezijl onder druk om een loods te verhuren voor de fabricage van amfetamine-olie. Ook dat deed hij onder druk van bedreigingen, zei hij zelf. De rechercheur, die vreest voor zijn baan, heeft slechts een deel van de feiten bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl