Eindelijk perspectief voor sportschoolhouders: 'We snakken naar zweet'

210511_sportschool
Een sportschoolmedewerker maakt een fitnesstoestel schoon © ANP
Binnensporten mag - onder voorbehoud - vanaf volgende week weer. Het is een mededeling waar vooral sportschoolhouders lang naar hebben uitgezien. Om weer binnen te mogen sporten mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Die maatregelen wegen in veel gevallen niet op tegen de euforie die heerst over de versoepelingen.
Bij Actioncenter Gieten kan Anita Eleveld haar enthousiasme om de deuren weer te mogen openen nauwelijks bedwingen. "Alles staat hier al in de steigers: werkroosters voor onze medewerkers, de reserveringsroosters voor sporters en de mail met uitleg. Alleen de stippellijntjes met details moeten nog worden ingevuld", legt ze uit.
(verhaal gaat verder onder de foto)
210223_actioncenter
Actioncenter in Gieten © Action Center Gieten
Maanden snakten sportschoolhouders naar perspectief en nu is dat er eindelijk. Eleveld heeft goede hoop dat de coronamaatregelen straks definitief tot het verleden behoren. "Als ik alle ontwikkelingen zo volg, denk ik dat we de goede kant weer opgaan. Langzaam mogen we weer wat meer. En voor ons is er weer licht aan het einde van een donkere tunnel. Al mijn medewerkers en ik missen vooral die drukte op de vloer. Het klinkt misschien wat raar, maar wij snakken naar zweet", besluit ze lachend.

Meer mogelijkheden

Ook Jan de Weerd van Sportpaleis Hoogeveen kan een glimlach niet onderdrukken na het goede nieuws. "Ja, ik ben blij natuurlijk", geeft hij aan. Hij had een groot deel van de sporttoestellen naar buiten verplaatst en dat gaat nu ook weer voor een deel naar binnen, zo vertelt hij. "De groepslessen kunnen nog niet binnen, dus die blijven we buiten geven. Als alles meezit, horen we eind deze maand dat daarin ook meer mogelijkheden zijn."
(verhaal gaat verder onder de foto)
210413_sportpaleis
Jan de Weerd en zijn dochter Patricia © Sportpaleis Hoogeveen
Toen De Weerd halverwege vorige maand te horen kreeg dat er nog geen versoepelingen mogelijk waren, had hij wel even flink de pee in. "Maar dit geeft weer wat lucht", zegt hij. De sportschoolhouder is vooral blij dat hij zijn vaste klanten het binnensporten weer kan aanbieden. "Zij hebben ons in al die maanden gesteund door te blijven doorbetalen. Dan zwaai ik de deuren straks extra vrolijk open. En binnen hebben we genoeg ruimte, dus met het houden van afstand zit het wel goed. We gaan weer de goede kant op zo!"

Wassen neus

Iemand voor wie er ondanks de versoepelingen niks verandert is Sem Schilt. In zijn Fight Game Academy worden, op personal training na, louter groepslessen gegeven. "Dus ik heb niks aan deze versoepelingen", zegt hij. Schilt wacht nog even af of er volgende week toch niet nog een opening is, maar bereid zich er alvast op voor om zijn leden het slechte nieuws te vertellen. "Tja, ik kan moeilijk een rechtszaak tegen de staat beginnen", lacht hij. "Maar mensen worden moe van deze beperkingen. Hoe lang houden ze dit nog vol?"
(verhaal gaat verder onder de foto)
210223_schilt
Sem Schilt neemt zijn clinics op, zodat mensen deze thuis kunnen doen © Fight Game Academy Sem Schilt
Schilt vindt het dan ook teleurstellend dat er binnen voor groepslessen nog altijd niets mogelijk is. "Het mag allemaal wel wat sneller, ja. Ik hou me er keurig aan hoor, maar ik vind de regels maar een wassen neus. Net als het aantal mensen dat je een tijdlang thuis mocht ontvangen, ik ken bijna niemand die zich daaraan hield. Met mijn sportschool ga ik eerst op dezelfde voet verder, maar ik moet allemaal nog maar zien of we straks helemaal van dat virus af zijn. Ik spring nu ook nog zeker geen gat in de lucht."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl