Geen toenadering tussen bestuur en personeel De Trans

De Trans
Personeel van De Trans demonstreert in Nooitgedacht © RTV Drenthe/Mathijs Renkema
Een tweede gesprek tussen personeel, vakbond FNV en het bestuur van gehandicaptenzorginstelling De Trans heeft niet voor toenadering gezorgd. Hoewel beide partijen aangeven graag de problemen op te lossen, loopt de spanning nog steeds op.
Personeel van De Trans is boos omdat het bestuur de roosters plotseling heeft omgegooid. Aanleiding is de financiële situatie van het bedrijf. Medewerkers waren hier lang niet van op de hoogte, maar zien nu wel hoe hun roosters omwille van de efficiëntie worden omgegooid. In totaal telt De Trans 1000 medewerkers en 1300 cliënten.

Petitie

Toch heeft het aanpassen van de roosters kwaad bloed bij het personeel, dat op 1 april al actievoerde in Nooitgedacht. Op 13 april speelde men 'paniekvoetbal' op de stoep bij het kantoor van de zorginstelling in Rolde, een alternatieve actie.
Gisteren boden een afvaardiging van dertien medewerkers en leden van de FNV een petitie aan. Op de petitie prijken 220 handtekeningen van medewerkers van De Trans die oproepen tot herstel van de oude roosters.

'Cao naleven'

Volgens FNV-bestuurder Camara van der Spoel kwamen bestuur en medewerkers gisteren niet verder tot elkaar. "Het bestuur vindt dat ze in hun recht staan om de roosters zo om te gooien, terwijl dit indruist tegen de cao van de medewerkers", zegt Van der Spoel.
"Het bestuur gaf te kennen dat de roosters niet kunnen worden hersteld, maar daar denken wij anders over", vervolgt ze. "De cao moet gewoon nageleefd worden."

Spanning loopt op

Ondanks dat het gesprek op het oog nergens toe geleid heeft, hoopt Van der Spoel dat medewerkers en bestuur er de komende week nog uitkomen. "Beide partijen hebben aangegeven dit op een nette manier te willen oplossen, dus ergens koester ik die hoop."
Ondertussen loopt de spanning wel steeds verder op. "Volgende week woensdag hebben we een laatste gesprek. Onze insteek is duidelijk. Komen we er woensdag niet uit, dan beraden we ons op vervolgstappen", zegt Van der Spoel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl