Droogte is ideaal voor wijnboeren: 'Het groeit echt als kool'

Het ziet er goed uit voor wijnboeren (Rechten: RTV Drenthe / Joris Barske)
Het ziet er goed uit voor wijnboeren (Rechten: RTV Drenthe / Joris Barske)
HAVELTE - Boeren zijn druk aan het beregenen en de waterschappen zijn alert, maar wijnboeren wrijven zich in de handen. De droogte is namelijk goed voor de druiventelers.
Alles groeit perfect, volgens wijnboer Peter Pels uit Havelte. "We hebben een perfecte combinatie van zon en regen. Het groeit echt als kool, ongeveer tien tot vijftien centimeter per dag."
Eén hagelbui is voldoende om de hele oogst te vernietigen
Peter Pels

Als de droogte te lang aanhoudt, moeten ook de wijnboeren ingrijpen en dat punt hebben ze volgens Pels nu wel bereikt. "Als het te lang te warm is, groeit de plant niet verder", vertelt hij. "We zijn nu op het punt gekomen dat de druiven moeten kleuren en wat groter worden. Als dat niet gebeurt, heb je toch een slechte oogst. Dan moet je toch een beetje beregenen, al is het niet veel."
Hoewel de omstandigheden ideaal zijn, hangt Pels nog geen slingers op. "Eén hagelbui is voldoende om de hele oogst te vernietigen. Ik ben pas blij als we geoogst hebben en als de druiven geperst zijn en in het vat zitten. En dan nog weten we het jaar erop pas of het een goede oogst is geweest."

Kantoorbaan

Eerder dit jaar moest Pels nog midden in de nacht met een soort föhn langs zijn druiven om ze tegen de vorst te beschermen. Die onzekerheid en risico's neemt de wijnboer graag voor lief. "Anders moet ik maar weer terug naar mijn kantoorbaan en daar heb ik ook geen zin in", zegt hij gekscherend.
De eerste flessen wijn uit Havelte zijn volgend jaar mei of juni te koop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl