Emmenaar Jan de Vries valt over aangepast carbidbeleid: ‘Dictatoriaal en onrechtvaardig’

Carbidschieten in Noordbarge is één groot buurtfeest
Carbidschieten in de wijk Noordbarge in Emmen in voorgaande jaren © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Emmenaar Jan de Vries bestempelde vanavond het college van de gemeente Emmen als 'dictatoriaal' en 'onrechtvaardig'. Hij deed die uitspraak vanwege de voorgenomen aanpassing in de algemene plaatselijke verordening (apv) wat betreft carbid. De handhavingsplicht vervalt, waardoor burgers geen handvat meer hebben om te strijden tegen de nadelige gevolgen van het knallen, bracht hij naar voren.
De Vries, die sprak namens een groep van zeven inwoners in de wijk Noordbarge, strijdt al jaren tegen het knallen binnen de bebouwde kom. Liever ziet hij en zijn medestanders dat carbid schieten enkel buiten de komgrenzen plaatsvindt.

Monddood

"Er is nu al twee keer een vergunning verstrekt, terwijl dat niet strookte met de regels. In beide gevallen hebben wij ons gelijk gehaald bij de rechter. Maar de gemeente blijft overlast toestaan, terwijl de apv niet bedoeld is om die verboden hinder te legaliseren." Nu de apv nog verder wordt uitgekleed wat betreft handhaving, worden kritische burgers monddood gemaakt, stelt hij.
Carmen Hoogeveen (D66) uitte ook twijfels over de carbidregels. De jongste aanpassing lijkt volgens haar vooral als doel te hebben om rechtszaken te voorkomen. "Het zou mooi zijn als de apv beter aansluit op alle belangen uit de samenleving."

Naar de weilanden

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen snapt dat er mensen zijn die hinder hebben van het carbid knallen. "Maar dat is niet meteen een reden om alles maar naar de weilanden buiten de kom te verhuizen." Carbid schieten gaat gepaard met een gezellig samenzijn van jong en oud. Het is mooi dat het dan ook binnen de bebouwde kom kan", aldus de burgemeester. "Het gebeurt op 170 plekken in de gemeente. Voor een dag in het jaar moet dat kunnen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl