Bedrijf uit Noordwolde gaat Thais voetbalteam helpen

Het voetbalteam zit al twaalf dagen vast in de grot (Rechten: EPA/Royal Thai Navy)
Het voetbalteam zit al twaalf dagen vast in de grot (Rechten: EPA/Royal Thai Navy)
NOORDWOLDE - Het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck uit Noordwolde, net over de grens in Friesland, is onderweg naar Thailand om te kijken of het kan helpen bij het redden van het Thaise voetbalteam, dat al twaalf dagen vastzit in een ondergelopen grot.
Het bedrijf is door de regering ingeschakeld om in Thailand te gaan helpen. Dat zei premier Mark Rutte vandaag. Hij voegde eraan toe dat de Nederlandse regering vooralsnog niet om hulp is gevraagd, maar bereid is te helpen.

Pompspecialisten

Het bedrijf uit Noordwolde is gespecialiseerd in pompinstallaties en waterbeheersing. "Thaise ingenieurs bij de grot denken na het zien van onze pompen dat onze hulp essentieel kan zijn", zegt Van Heck tegen de NOS. "Het doel is om zo snel mogelijk het water weg te pompen, hoe we dat gaan doen is nog niet te zeggen."
Van Heck, die contact heeft met zowel Nederlandse als Thaise autoriteiten, gaat ter plekke een analyse maken. Zo wordt bekeken waar de pompen kunnen staan en hoe het water kan worden afgevoerd. Als uit de analyse blijkt dat het bedrijf hulp kan bieden, worden de pompen naar Thailand gevlogen.

Van Heck zelf benaderd

Van Heck meldt zelf op zijn website door de Thaise autoriteiten te zijn benaderd voor advies, en dat er inmiddels iemand van het bedrijf onderweg is naar Thailand. In Nederland wordt materieel klaargemaakt, mocht er een verder verzoek om hulp binnenkomen.
Van Heck kwam al vaker in actie, om te helpen bij rampen met wateroverlast. Zo rukte het bedrijf in 2014 uit naar Servië, om daar een ondergelopen kolenmijn leeg te pompen. Dat was een megaklus, die acht maanden in beslag nam.

Lees meer: Van Heck klaar met 'megaklus' in Servië

Volgens premier Rutte heeft Thailand al van meerdere landen hulp ontvangen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. "Ze hebben uit Amerika een heel team van specialisten, die zitten al in de regio. Maar als Thailand belt, zijn we meteen beschikbaar'', voegde Rutte eraan toe.
De Thaise hulpdiensten proberen al dagenlang de twaalf jongens en hun voetbalcoach te bevrijden uit de grot die onderliep, toen ze er tijdens een excursie door noodweer werden overvallen. Opnieuw komt er veel regenval, door de moesson, waardoor de hele grot dreigt onder te lopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl