Henk Kuipers weg bij No Surrender

De captain van No Surrender stapt op (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
De captain van No Surrender stapt op (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
EMMEN - No Surrender-baas Henk Kuipers stopt ermee. Samen met hem verlaten nog zo'n veertig leden uit Noord-Nederland de omstreden motorclub.
Dat bevestigt Kuipers advocaat Roy van der Wal, na berichtgeving van weekblad
. Kuipers zit sinds vorig jaar december vast, op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en afpersing.

'In het belang van de club'

Volgens zijn advocaat Roy van der Wal is het onmogelijk om 'World Captain' te zijn terwijl hij vastzit. "Mijn cliënt ziet in dat het vanuit deze positie haast onmogelijk is om zijn functie uit te kunnen oefenen. Daarom heeft hij besloten het clubbelang te laten prevaleren boven zijn eigen belang en de club per vandaag te verlaten", zegt hij tegen Panorama.
De definitieve beslissing werd volgens Van der Wal genomen toen begin vorige week bekend werd dat Kuipers niet vrijkomt. De strafzaak tegen de No Surrender-voorman en twee andere kopstukken wordt pas volgend jaar inhoudelijk behandeld. "Het vertrek bij No Surrender druist echt in tegen zijn rechtvaardigheidsgevoel." Volgens Van der Wal houdt Kuipers zich sinds 1982 bezig met zijn passie motorrijden en wordt hem dat nu onmogelijk gemaakt.

'Afscheid is echt afscheid'

Met het opstappen van zo'n veertig anderen, lijkt No Surrender uit Drenthe te verdwijnen. De motorclub heeft chapters in onder meer Emmen en Assen.
De circa veertig overige leden leden stappen uit een soort solidariteit met Kuipers op. Of daarmee No Surrender uit heel Drenthe verdwijnt, kan Van der Wal niet zeggen. "Maar het is in ieder geval een aardig grote groep uit het Noorden", reageert hij tegenover RTV Drenthe.
Een eventuele terugkeer na de strafzaak tegen Kuipers is volgens zijn advocaat uitgesloten. "Als je afscheid neemt, neem je echt afscheid. Kuipers wenst de club het allerbeste toe."

Rechter buigt zich over verzoek

In de strafzaak tegen Kuipers wil Van der Wal zo'n honderd getuigen horen, onder wie wethouder Bouke Arends en oud-burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen. Komende dinsdag buigt de rechter zich over dit verzoek.
"De verdenking van het aansturen van een criminele organisatie is heel vaag, want waar doel je precies op? Als je het als OM zo ruim omschrijft, dan is het logische gevolg een groot aantal onderzoekswensen. De verdenking is heel algemeen geformuleerd over onder meer 'bad standings' en 'opiumwetdelicten'. Er wordt gesteld dat er sprake is van ondermijnend gedrag, zo zou de overheid worden geweerd. Dit is een beeld dat aan de hand van feiten kan worden weerlegd. Dus als het OM dit beeld neerzet, dan wil je dat kunnen weerleggen", aldus Van der Wal.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl