Gevangenschap nekt tijdperk 'Captain Henk'

Henk Kuipers tijdens een persconferentie (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
Henk Kuipers tijdens een persconferentie (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
EMMEN - Ruim vier jaar lang was hij het gezicht van motorclub No Surrender: Henk Kuipers. Vandaag werd bekend dat de captain van de club ermee stopt.
Kuipers zit sinds december vorig jaar vast. Zo wordt hij verdacht van onder meer het leiding geven aan een criminele organisatie en afpersing. De strafzaak wordt pas volgend jaar inhoudelijk behandeld. In ieder geval tot die tijd blijft Kuipers vastzitten.
, omdat het voor hem onmogelijk is om captain te zijn terwijl hij vastzit.
Samen met Kuipers vertrekken er nog zo'n veertig leden. No Surrender moet na ruim vier jaar op zoek naar een nieuwe voorman.

Overstap van Satudarah naar No Surrender

Voor zijn tijd bij No Surrender zat Kuipers vier jaar bij een andere motorclub, Satudarah. In januari 2014 vertrok hij samen met zo'n honderd leden, uit onvrede over het beleid binnen de club. "Satudarah is dictatoriaal geworden", zei hij toen.
No Surrender was een jaar ervoor opgericht door Klaas Otto, die vroeger ook lid was van Satudarah.

Kleurrijk figuur

In zijn tijd bij No Surrender groeit Kuipers uit tot een bekend persoon. Zo is hij te zien in de televisieserie Captain Henk bij Powned, richt hij een politieke partij op en plaatst hij regelmatig vlogs op zijn Facebook-pagina, waarin hij justitie en de media er vaak van langs geeft.
Kuipers reageert dan op allerlei beschuldigingen aan zijn adres en aan dat van de club. Want No Surrender komt regelmatig in het nieuws. Zo doet de politie invallen bij hem en bij andere clubleden thuis .

'Als iemand iets doet, is dat een privézaak'

In januari 2016 belt een mishandelde man aan bij een huis in Glimmen na een ontvoering. Hij is een ex-lid van de club en zegt te zijn mishandeld door leden van No Surrender. Korte tijd daarvoor was hij met bad standing uit de club gezet. Dat gebeurt als een lid zich bijvoorbeeld niet aan de regels houdt. De burgemeesters van Assen en Groningen riepen daarna op tot een verbod op No Surrender.
Kuipers ontkent dat uit naam van de club criminele dingen gebeuren. "Als iemand iets doet, dan is dat een privézaak en dat moet privé blijven", zei hij in november 2016.

'Broeinest van drugshandel en geweld'

Justitie heeft No Surrender inmiddels al een tijdje op de korrel. Sinds 2014 loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de motorclub. Uiteindelijk worden ook gesprekken in het clubhuis in Emmen afgeluisterd. Op 13 januari 2017 doen de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Emmen daar een inval. Justitie noemt het clubhuis 'een broeinest van drugshandel en geweld'.
Het clubhuis wordt gesloopt, maar No Surrender zegt niet onder de indruk te zijn. "We zullen toch ergens naartoe moeten en dat gaan we ook doen", reageert Kuipers. Niet veel later wordt een nieuw clubhuis in het Duitse Haren geopend.
Ondertussen blijft justitie onderzoek doen, maar hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat het OM blufpoker speelt. "De verdenkingen die ik op dit moment gehoord heb, zijn wel heel minimaal."

Henk Kuipers baalt van de in zijn ogen 'eenzijdige en negatieve' berichtgeving in de media. Hij belegt een persconferentie in Emmen. "Wij zijn een motorclub en geen criminele organisatie. Als je lid wordt van onze motorclub ga je motorrijden."
Uiteindelijk wordt Kuipers op 12 december 2017 opgepakt, op verdenking van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. In februari komt daar nog een verdenking bij. Kuipers zou leiding geven aan een criminele organisatie. De captain van No Surrender zit nog altijd vast. Het Openbaar Ministerie onderzoekt daarnaast al langere tijd de mogelijkheid om No Surrender te verbieden. Twee andere motorclubs, Bandidos en Satudarah, zijn inmiddels al verboden.

Rechtbank buigt zich over verzoek

Afgelopen juni stond Kuipers, samen met twee andere kopstukken en oprichter Klaas Otto, voor de rechter. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. Alle partijen konden toen meepraten over het onderzoek.
Zo wil de advocaat van Kuipers, Roy van der Wal, zo'n honderd getuigen horen. Wethouder Bouke Arends en oud-burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen staan op die getuigenlijst. Aankomende dinsdag wordt besloten of de rechtbank hierin meegaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.