RIVM: omwonenden van landbouwpercelen niet ongezonder

Bloembollenteelt zou niet voor noemenswaardige gezondheidseffecten zorgen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Bloembollenteelt zou niet voor noemenswaardige gezondheidseffecten zorgen (Rechten: archief RTV Drenthe)
DEN HAAG - Wonen bij landbouwpercelen is niet ongezond. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geen verband gevonden tussen gezondheid en de nabijheid van landbouwgewassen. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek.
Omwonenden van landbouwpercelen maakten zich zorgen over hun gezondheid. Zij vermoedden onder andere dat bestrijdingsmiddelen schadelijk voor hen zouden kunnen zijn.

'Omwonenden iets gezonder'

Over het algemeen werden volgens het RIVM geen duidelijke verbanden gevonden tussen gezondheid en de nabijheid van landbouwpercelen. Mensen die in de buurt van landbouw wonen, lijken volgens het instituut zelfs gemiddeld iets gezonder dan anderen.
Wel vond het RIVM een verband tussen maisteelt en luchtwegaandoeningen, maar het is nog niet bekend wat daar precies de oorzaak van is. Het RIVM beveelt aan wel verder onderzoek te doen naar gezondheidseffecten.

Bloembollenteelt Drenthe

In Drenthe maken omwonenden van bloembollenteelt, zoals in Midden-Drenthe en Westerveld, zich zorgen om de gezondheidseffecten van het gebruik van chemische middelen. Stichting Bollenboos uit Diever strijdt al jaren tegen het gebruik van gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw.
Lees meer: Voor- en tegenstanders van lelieteelt in Westerveld vechten elkaar de tent uit

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl