Rechtbank spreekt moeder Sharleyne vrij

ASSEN/HOOGEVEEN - De Hoogeveense Heleen J. is vrijgesproken van het doden van haar dochter Sharleyne. Volgens de rechtbank in Assen is er te weinig bewijs dat de 38-jarige J. haar dochter heeft gewurgd en van flat De Arend heeft gegooid.
De vrijspraak wordt met gejuich en gegil aangehoord door nabestaanden, die met de oma van Sharleyne mee zijn gekomen. De rechtbank maant ze tot stilte, 'omdat er wel een kind dood is'. Zelf is Heleen J. er niet.

Tien jaar cel geëist

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand tien jaar cel tegen Heleen J. voor doodslag op haar 8-jarige dochter in de nacht van 8 juni 2015.
Volgens het OM was het onwaarschijnlijk dat Sharleyne door een ongeluk of zelfmoord van de tiende verdieping van de flat is gevallen. Daarbij telde het OM op dat J. de bewuste nacht alleen met haar dochter thuis was, dat ze ruzie hadden gehad en dat J. erg dronken was.

Geen bewijs voor verwurging

Verder stond Heleen J. meteen na de val van haar dochter op de galerij en beweerde een Belgische forensische deskundige dat Sharleyne verwondingen in haar hals en ogen had, die duidden op verwurging.
De rechtbank gaat niet mee in die conclusie. Het staat volgens de rechtbank onvoldoende vast dat ze is gewurgd. Ook het DNA van Heleen J. op het shirt van Sharleyne kan worden verklaard: J. hielp die avond haar dochter nog naar de wc om haar te laten plassen.

Buurmannen uit de flat

Daarnaast vindt de rechtbank de verklaringen van twee buurmannen, die Sharleyne vonden, ook onvoldoende. Het feit dat ze J. meteen na de val op de balustrade zagen staan, wil niet zeggen dat er sprake is van een misdrijf. De verklaring van een bovenbuurman, die zegt dat hij in de nacht van de val een klap heeft gehoord, gebruikt de rechtbank niet voor het bewijs. De rechtbank sluit niet uit dat 'zijn herinnering is ingekleurd door het tijdsverloop'.

Lang gezwegen

Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd. Maar toen de vader van Sharleyne via een gerechtelijke procedure alsnog vervolging had afgedwongen, werd het onderzoek voortgezet en J. opgepakt.
Zij heeft, sinds ze vorig jaar oktober is gaan verklaren, altijd ontkend dat ze iets met de dood van haar dochter te maken heeft. Daarvoor heeft de vrouw alleen maar gezwegen. De rechtbank vindt dat het lange zwijgen van J. niet mag worden meewegen in het bewijs. Het Openbaar Ministerie vond van wel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.