Moest Henk Kuipers weg bij No Surrender?

Henk Kuipers is weg bij No Surrender (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
Henk Kuipers is weg bij No Surrender (Rechten: ANP / Vincent Jannink)
EMMEN - Stapte Henk Kuipers uit eigen beweging op bij No Surrender of moest hij vertrekken bij de motorclub? De twee lezingen daarover lopen behoorlijk uiteen.
Eergisteren werd bekend dat Kuipers
. Zijn advocaat Roy van der Wal liet weten dat het vertrek 'in belang van de club' was. Zo was het voor Kuipers onmogelijk om captain te zijn, terwijl hij in de gevangenis zit. Hij zit vast op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en afpersing.

'Distantiëren van beleid Kuipers'

De National Board van No Surrender geeft een andere reden voor het vertrek van Kuipers. "Vanaf heden hebben wij besloten afstand te nemen van Henk Kuipers en de met hem nu vertrokken nationals. Dit besluit is genomen omdat wij ons wensen te distantiëren van zijn beleid", aldus de National Board.
De National Board van No Surrender neemt zogeheten chapteroverstijgende beslissingen, bijvoorbeeld over de toetreding van andere landen en chapters. Een chapter kun je zien als een soort losse vereniging met een eigen bestuur, maar dan wel onder de vlag van No Surrender. Chapters worden niet aangestuurd door de National Board.

Volgens de National Board zijn Kuipers en de circa veertig andere No Surrender-leden die opstappen, niet
bad standing
uit de club gezet. "Dit is een wederzijds besluit", schrijft de club.

'Ik ga nooit meer bij een internationale motorclub'

Henk Kuipers benadrukt op zijn Facebook-pagina dat hij zelf bij de club is vertrokken. Volgens De Telegraaf zou Kuipers in de gevangenis bezoek hebben gehad van een van de leiders van de Duitse Mongols, een van origine Amerikaanse motorclub. "Wat er in de kranten staat moet je niet altijd voor waar aannemen", schrijft Kuipers. "Ik ga nooit meer bij een internationale motorclub en ik wens No Surrender MC alle geluk."
De Telegraaf schrijft verder dat politiebronnen er rekening mee houden dat Klaas Otto, die de club ooit oprichtte, terugkeert bij No Surrender. Over eventuele verdeeldheid binnen de club en geruchten over samenwerkingen willen verschillende chapters van de motorclub niets weten. Zo laten meerdere chapters op Facebook weten gewoon door te gaan.

Lees meer: Gevangenschap nekt tijdperk 'Captain Henk'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.