Hoogeveen populaire gemeente bij eikenprocessierups

De haren van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk en uitslag zorgen (Rechten: Free Nature / Luc Hoogenstein)
De haren van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk en uitslag zorgen (Rechten: Free Nature / Luc Hoogenstein)
ASSEN - Hoogeveen behoort tot de gemeenten waar de eikenprocessierups de afgelopen twee maanden het vaakst gespot is: 62 meldingen kwamen er binnen.
Een aanraking met het diertje kan leiden tot een branderig gevoel en huiduitslag die tot twee weken kan aanhouden. Dit wordt veroorzaakt door de haartjes van de eikenprocessierups. Landelijk gezien werd de rups de afgelopen maanden 1.700 keer gespot.

Lees meer: Opmars eikenprocessierups in Drenthe wordt steeds erger

Dat blijkt uit cijfers van jeukrups.nl. Hier kunnen mensen melding maken als ze de rups gezien hebben. Vooral in gebieden met zandgrond, waar veel eikenbomen staan, laat de rups zich veelvuldig zien. Ook in bomen aan de kant van de weg zijn ze te vinden, lichten melders hun waarneming toe.
In Drenthe stijgt het aantal ieder jaar. Door de provincie kun je rode lintjes om bomen tegenkomen, die waarschuwen voor de rupsen. Bestrijdingsdiensten verwijderen de nesten met een soort stofzuiger.
Lees meer: Video: vijf vragen over de eikenprocessierups
De rups werd in 1991 voor het eerst gezien in het Brabantse Hilvarenbeek, zegt de Universiteit Wageningen. Sindsdien heeft de 'plaag' zich verspreid richting het noordoosten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl