Bijzondere klus geklaard: transformatoren arriveren in Zeijerveen

Een bijzonder transport afgelopen nacht: twee transformatoren van zo'n 250 ton per stuk werden over de weg vervoerd naar het transformatorstation Zeijerveen bij Assen. En die vervoer je dus niet zomaar, want ze wegen zo'n 250 ton per stuk. Een speciale dieplader van 70 meter lang ging de weg op.
Volgens projectleider Willem de Ruiter is het vervoer volgens planning verlopen. "Het is een uitdagende onderneming met de ruimte. Af en toe een paaltje aan de kant, het is wat moeizaam manoeuvreren, maar het hoort erbij."
Het transformatorstation wordt door TenneT en Enexis uitgebreid omdat er anders geen nieuwe zonneparken op het stroomnet kunnen worden aangesloten. Volgend jaar komen er nog drie nieuwe transformatoren bij. Eind 2023 is het transformatorstation in Zeijerveen, vlak naast de wijk Kloosterveen, helemaal klaar.
transformator
Transformator wordt op een speciale dieplader getakeld © Persbureau Meter

Bromtoon

Over het station, een belangrijke schakel in de elektriciteitsvoorziening in Assen en de regio, bestaan al jaren klachten. Verschillende omwonenden klagen over 'een hinderlijk gebrom'. Dat wordt veroorzaakt door een oude transformator uit 1966. De nieuwe transformator zal een stuk stiller worden omdat de bromtoon veel zachter is. "Ja, hier zit wel een voordeeltje aan voor de omwonenden", aldus De Ruiter. "Dit nieuwe exemplaar is moderner en dus stiller."
Het transformatorstation Zeijerveen wordt door TenneT en Enexis uitgebreid omdat er anders geen nieuwe zonneparken op het stroomnet kunnen worden aangesloten.
Nieuwe transformatoren komen aan in Zeijerveen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl