Teleurstelling en onbegrip bij bewoners rondom gasopslag Langelo: 'Een klap in het gezicht'

Teleurstelling en onbegrip bij Jan Klinkenberg
Jan Klinkenberg uit Een voor zijn huis met honderden scheuren © RTV Drenthe/Marcel Drent
Drenten die niet in een erkend bevingsgebied wonen, maar wel rondom gasopslag Langelo, hebben geen recht op schadevergoeding aan hun huizen als gevolg van aardbevingsschade. Uit een rapport van toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en de TU Delft blijkt dat bodemdaling buiten het bevingsgebied niet direct schade oplevert aan gebouwen. Jan Klinkenberg, inwoner van Een, vindt dat onbegrijpelijk. "Tijdens het spel worden de spelregels opeens drastisch gewijzigd."
"Deze scheur zet mijn muren gewoon volledig los van elkaar", vertelt Klinkenberg, als hij een rondje om zijn huis loopt om de schade te inventariseren. Klinkenberg is één van de gedupeerden van de uitspraak van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat de schaderegelingen doet voor de NAM. "Wij kunnen het probleem van de Drent niet oplossen. Daar zal in Den Haag een oplossing voor verzonnen moeten worden", benadrukte Bas Kortmann, bestuursvoorzitter van het IMG, gisteren.

Voornamelijk literatuuronderzoek

Het rapport voelt als een klap in het gezicht voor veel inwoners die in het gebied rondom de gasopslag wonen. "Dit rapport is gemaakt door drie mijnbouwkundigen van de TU Delft. Deze hebben voornamelijk literatuuronderzoek gedaan en hebben wat gespeeld met simulatiemodellen", legt Klinkenberg uit. "Dat het IMG op basis van dit rapport nu een conclusie trekt, is erg onverantwoord."
Het is een proces dat al jaren loopt in dit gebied en er zijn ook al veel afgeronde schadegevallen bekend. Alleen nieuwe schadegevallen of nog niet afgehandelde schadegevallen worden nu anders beoordeeld. Dit kan voor onplezierige situaties zorgen, vindt Klinkenberg. "Er ontstaat ongelijkheid binnen dit gebied. De één heeft 20.000 euro gekregen en de ander krijgt nu helemaal niets. Mensen gaan zich onterecht behandeld voelen."

Omhoog en omlaag

Samen met andere inwoners en gedupeerden heeft Klinkenberg een tijdelijke werkgroep opgericht die zich bezighoudt met de kwestie. Voor de groep is het duidelijk wat de volgende stap moet zijn. "Er moet een second opinion komen en een onafhankelijke mijnbouwkundige komen die naar deze mijnbouwpraktijken van de NAM gaat kijken. Die moet kijken naar de effecten van bodembewegingen en niet alleen naar de trillingen die mogelijk ontstaan volgens het IMG", legt Klinkenberg uit.
"Vijf maanden lang wordt er gas hier in de opslag geïnjecteerd en dan weer vijf maanden lang eruit gepompt. Ondertussen gaan onze huizen omhoog en omlaag."
Teleurstelling en onbegrip bij bewoners rondom gasopslag Langelo: 'Een klap in het gezicht'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.