'Op de knie' voor elke overval

Legitimatiebewijs Thie Brouwer
Thie Brouwer´s legitimatiebewijs, collectie Arie Brouwer © Collectie Arie Brouwer
Mocht je een ander doden, onder het mom van het verzet? Het was een vraag die Thie Brouwer en zijn verzetskameraad Johannes Post niet uit de weg gingen.
Uit bandopnames van een gesprek met Thie Brouwer blijkt dat de verzetsmensen met die vraag te rade gingen bij professor Donner en professor Rutgers in Amsterdam. Ze wilden eigenlijk een illegale rechtbank oprichten.
Maar dat werd hen volgens Brouwer met klem afgeraden. "Professor Rutgers zei: 'Dat mogen jullie niet doen, daartoe hebben jullie geen enkele bevoegdheid. Dat mag alleen de regering in Londen'. Wat je wel mag doen is het recht van zelfverdediging toepassen. Als er mensen zijn die je naar het leven staan en je aanvallen, dan mag je je verdedigen. En op die grond zijn ze gewapenderhand op gaan treden."

De architect van het verzet

Volgens Hanneke Rozema van het Onderduikersmuseum in Nieuwlande zorgde de AR-achtergrond van beide verzetsmannen voor eenheid op dit vlak. "Ze waren familie - hun vrouwen waren nichten van elkaar - maar ook beiden actief voor de Anti-Revolutionaire Partij en hadden samen voor de oorlog al een boom opgezet over wat ze wel en niet zouden accepteren van een eventuele bezetter. Dat schept natuurlijk een band." Rozema noemt Thie Brouwer 'de architect van het verzet, de rustige man op de achtergrond'.
23/05 Drenthe Toen Podcast Thie Brouwer deel 4

Podcast

Het vierde en laatste deel van de podcast 'Thie Brouwer, een baken in de storm' wordt zondag 26 mei uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen, tussen 12.00 en 14.00 uur. Het laatste deel is ook hier te beluisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl