Vindbaarheid Hubtaxi moet zo snel mogelijk beter

De Hubtaxi van Publiek Vervoer moet worden geëvalueerd (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
De Hubtaxi van Publiek Vervoer moet worden geëvalueerd (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
ASSEN - De vindbaarheid van de Hubtaxi moet zo snel mogelijk verbeteren en de nieuwe vorm van Publiek Vervoer moet eerder worden geëvalueerd. Dat wil het CDA in de Provinciale Staten.
De Hubtaxi is de opvolger van de Regiotaxi en LijnBelbus. Volgens de Brede Overleg Groep Kleine Dorpen (BOKD) functioneert het nieuwe systeem voor aanvullend OV-vervoer niet goed.
De afgelopen tijd kwam er al vaker kritiek op de nieuwe Hubtaxi. De SP, ChristenUnie en PvdA sluiten zich aan bij de wens voor een snelle evaluatie. CU gaat schriftelijke vragen stellen over het functioneren van de nieuwe vervoersvorm.

BOKD wil lijnbelbus terug

Volgens de BOKD is de Hubtaxi geen goede vervanger van de LijnBelbus en de Regiotaxi. De Hubtaxi is ‘nauwelijks vindbaar, de reis kost meer tijd door gebrek aan betrouwbare aansluitingen op de rest van het ov en de nieuwe vervoersvorm is veel te duur’, schrijft de BOKD in een brief aan de provincie en alle Drentse gemeenten.

Vindbaarheid grootste probleem

CDA-Statenlid Martin Kremers: "Reizigers hebben niks aan een Hubtaxi die ze niet kunnen vinden. Een HUB-taxi verbinding is niet te vinden via 9292. Voor de zeven verschillende gebieden in Drenthe en Groningen zijn er vijf verschillende telefoonnummers en deze zijn ook niet vindbaar op de app en site van 9292OV."
Kremers riep gedeputeerde Henk Brink op om er via het OV Bureau Groningen en Drenthe snel werk van te maken. Daarnaast wil Kremers een snelle evaluatie, maar er valt volgens hem ook niet goed te evalueren of de nieuwe vervoersvorm voldoet als hij door onvindbaarheid niet wordt gebruikt.

Druk op 9292

Volgens gedeputeerde Henk Brink heeft het OV Bureau toegezegd aan verbetering te werken. Brink: "We zijn bezig met 9292. Dat is lastig, want dat is een site van vervoerders. Ik zet druk op het verbeteren van de vindbaarheid."
Op de kritiek van verschraling en duurder vervoer zegt Brink: "Niet alle LijnBelbussen zijn omgezet in een Hubtaxi. Er is ook een aantal opgewaardeerd tot vaste lijn. De Hubtaxi is tot twee keer zo duur als de LijnBelbus en niet duurder dan de Regiotaxi." Brink zegde toe in oktober een eerste evaluatie te houden over het nieuwe systeem van aanvullend vervoer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl