Gedeputeerde Staten: studenten in Noorden moeten ook in laatste week gratis ov

Sommige studenten in het Noorden moeten een week betalen voor hun studenten-ov-kaart (Rechten: ANP/Bas Czerwinski)
Sommige studenten in het Noorden moeten een week betalen voor hun studenten-ov-kaart (Rechten: ANP/Bas Czerwinski)
ASSEN - De Gedeputeerde Staten (GS) van Drenthe willen dat studenten in het Noorden ook in hun laatste week voor de zomervakantie gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dat heeft de provincie in een brief verzocht aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
In de brief vraagt de provincie aan DUO 'voor nu en in de toekomst te zorgen dat de periode in de zomervakantie, waarin de studenten-ov-kaart geldig is, als kortingskaart binnen de vastgestelde vakanties in Nederland valt'.

Mbo-ers

Met name mbo-studenten uit het Noorden zouden dit jaar in hun laatste schoolweek moeten betalen voor het ov, omdat de geldigheid van de ov-kaart voor studenten de vakantieperiode van de hogescholen en universiteiten aanhoudt. Tussen 16 juli en 16 augustus kunnen studenten met hun ov-kaart niet gratis reizen, maar krijgen ze in plaats daarvan korting.
In antwoorden op vragen die de PvdA stelde, laat de provincie weten contact te hebben gezocht met het OV-bureau Groningen Drenthe en met busmaatschappij Qbuzz. "Het blijkt niet mogelijk te zijn om het betaalsysteem aan te passen, door harde afspraken tussen het ministerie en de vervoerders (...)", zegt de provincie.

Compensatie

Als oplossing draagt GS een compensatieregeling aan. Die is echter duur en vergt een ingewikkelde administratieve afhandeling. Daarnaast relativeert de provincie de problemen die zullen ontstaan. Zo zouden de grote mbo-instellingen in het Noorden als Drenthe College, Noorderpoort en Alfa College wel al vanaf 16 juli vakantie hebben.
De 19-jarige Michelle uit Naarden is één van de getroffen studenten en overhandigde een petitie aan de minister van Onderwijs. Vanwege haar oproep stelde de PvdA in Drenthe de vragen aan de provincie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl